Zašto grčke skulpture imaju male udove?

Zašto grčke skulpture imaju male udove?

U davna vremena Grci su muško tijelo pretvorili u fetiš kroz skulpture koje predstavljaju moćne i mišićave ljude. Povremeno ta umjetnička djela pokrivaju intimne dijelove tijela krpom, no ponekad prezentiraju potpuno gole figure.

Iz suvremene perspektive ta tijela ispunjavaju ideal, s iznimkom sitnih detalja: "oni imaju male penise u usporedbi s prosjekom ljudi", Tvrdi Andrew Lear, povjesničar umjetnosti koji se specijalizirao za seksualnost prisutnih u djelima starih Grka. "Obično ih možemo smatrati opuštenima."

Veličina je važna

Kroz povijest, bezbroj ljubitelji i povjesničari suvremene umjetnosti primijetili skromnu prirodu intimnih stranaka zastupljenih u klasičnim skulpturama careva, bogova i ljudi elite u tim grčkim djelima. Čini se da mali članovi ne odgovaraju velikim tijelima i mitskim osobnostima koje ti likovi predstavljaju. No postoji razlog da drevni Grci izaberu ove estetske razmjere.

Povrativši se 2.4 tisuće godina u prošlost, u staroj Grčkoj, veliki uspravni članovi nisu smatrali poželjnima, niti su ih čak ni vidjeli kao znak snage ili snage. Grčki dramaturg Aristophanes, sažeti u svom radu Oblaci (C. 419-423 prije Krista), idealne osobine svojih muških kolega sa „sjajnom prsima, užaren kože, velika ramena, kratkog jezika, veliki magarac, mali cipote”.

Povjesničar Paul Chrystal također je proveo raznovrsna istraživanja o tim starim idealima. "Mali član je bio podudaran s grčkim idealima muške ljepote", objašnjava u svom radu U krevetu s starim Grcima, "Bio je to znak vrhunske kulture i modela civilizacije".

U umjetnosti drevnih Grka, mnoge osobine važnog čovjeka bile su zastupljene u širokim, čvrstim i sjajnim oblicima. Dakle, zašto su isti estetski principi bili primijenjeni na penis? Kao što je predložio Lear i drugi povjesničari, dio odgovora na to pitanje pronađen je u načinu na koji su prikazani članovi drugih ljudi, koji uopće nisu divljeni.

Što je "skromnije", to bolje.

Posebno su oni satiri, pohotni i izopačeni likovi opisivali s golemim i uspravnim genitalnim organima, povremeno jednako velika kao i njihova torza. Prema mitologiji, ta bića bili su polovica i polovina životinja, ponižavajuće karakteristike prema grčkom visokom društvu. "Veliki članovi smatraju se vulgarnim i izvan kulturne norme, izložbu koja je vrlo tipična za barbare svijeta", objašnjava Chrystal.

Ali te kvalitete nisu bile isključive za satiri, u grčkoj komediji budale su također imale ogromne genitalije, Prema Chrystalu to je bio "znak gluposti, [biti] više zvijeri nego muškarac". Ovo je ekstrapolirano umjetničkim prikazima Egipćana, starih neprijatelja Grka.

Tako je satira, budale i neprijatelji su vidjeli kao potpuno suprotan bogovima krajevima i muških junaka, likova koji su nagrađeni za svoja samokontrole i inteligencije (zajedno s drugim kvalitetama koje zahtijevaju određena ograničenja, kao što su razboritost i lojalnosti). Ako ti veliki falusi predstavljaju velike nedostatke, tada "to možete zaključiti mali, flacidni penis bio je znak samokontrole"Objašnjava Lear.

Skriveni smisao.

Danas, biti nadaren često izjednačava na vlast, pa čak i dobrim vodstvom, „penis nikad nije bio simbol muškosti ili muškosti u antičkoj Grčkoj, kao što je to bilo u drugim kulturama”, rekao je Chrystal. "Snaga je došla iz intelekta potrebnog da čovjek bude odgovoran za otac, produžujući liniju i Oikos [obiteljska jedinica], kao i održavanje polis [grad-država] ".

Nema sumnje da je u svim umjetnostima antičke Grčke zastupljenost falusa – i njezina raznolikost u veličini – bila samo simbolična. Kao što Lear sugerira, to bi moglo odgovarati jer su umjetnici toga doba prikazivali muškarce s takvim pravilnošću, čak i ako lik ili pripovijed nije to zahtijevao. "Koristili su članicu kao indeks karaktera", kaže Lear.

Pogledajte videozapis: 10 Što raditi u Puli, Hrvatska turistički vodič

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: