Vic Tandy: pemburu hantu pertama

Vic Tandy: pemburu hantu pertama

1980-an bermula apabila seorang lelaki bernama Vic Tandy bekerja untuk sebuah syarikat perkilangan peranti perubatan di bandar Warwick, County Warwickshire, England. Dengan latar belakang dalam bidang kejuruteraan, Tandy telah diupah untuk bekerja dengan peranti perubatan dalam sebuah makmal ringkas yang terdiri daripada dua struktur keluli yang dihubungkan melalui satu siri saluran paip.

Sebagai tambahan kepada buzz berterusan yang datang dari peminat dan bom tempat itu, Tandy dan para sahabatnya tidak menemui apa-apa yang tiada tempat di pejabat. Walau bagaimanapun, suasana yang tenang dan membosankan itu berakhir apabila penampakan aneh mula muncul.

Kehadiran pelik.

Suatu pagi, ketika saya mula bekerja, Tandy mengamati bahawa walikota makmal bergegas keluar dan benar-benar ketakutan pemasangan. Wanita itu tidak dapat menjelaskan apa yang telah berlaku, dia hanya mengatakan bahawa dia telah diserang oleh rasa ketakutan yang aneh dan curiga yang hampir pasti bahawa dia tidak bersendirian di tempat itu. Tandy sepatutnya menjadi produk keletihan, kerana bekerja pada waktu malam di kemudahan lama dan lusuh tidak mudah.

Walau bagaimanapun, pada hari-hari yang mengikuti Tandy dan dua rakannya, sama-sama ragu-ragu, mereka tenggelam dalam suasana yang tidak stabil dan aneh yang terhad kepada ruang kerja mereka. Tandy merujuk perasaan itu sebagai "menyedihkan," dan mengadu mempunyai peluh sejuk. Tetapi juga perkara-perkara yang berlaku yang paling mungkin menganggap diri mereka di dunia paranormal: pada satu ketika, salah satu daripada rakan-rakannya yang bekerja di mejanya dan merasa seseorang yang telah melihat ke atas bahu, tetapi apabila dia berpaling untuk melihat siapa yang ia adalah, terdapat tiada siapa yang hadir.

Pada kesempatan lain, sementara Tandy bekerja sendirian, dia memerhatikan penampilan abu-abu yang aneh dalam batasan penglihatannya, tetapi memalingkan kepalanya dia mendapati bahawa perkara itu, walau apa pun, telah hilang. Tidak keberatan untuk mencari penjelasan di luar logik mereka, Tandy dan rakan-rakannya akhirnya mengandaikan bahawa semua fenomena ini adalah produk keletihan.

Kekuatan yang tidak kelihatan.

Hari kemudian apabila Tandy digunakan bangku makmal skru untuk penyelenggaraan pagar beliau pedang, dia berpaling pemegang mengunci pedang di rahang dan meninggalkan daun serpihan menonjol. Selepas itu, dia berjalan sebentar dan mendapati itu pedangnya melantun ke atas dan ke bawah, didorong oleh kekuatan yang tidak kelihatan.

Tandy mengeluarkan bilah dan baki dari jadual kerja dan ayunan berhenti. Apabila peranti itu kembali ke permukaan, dalam beberapa saat bilah mula bergerak lagi. Dia cuba lagi dan lagi konfigurasi ini sekitar makmal, dan mendapati bahawa fenomena menurun di sudut-sudut bilik, manakala di pusat ayunan semakin kuat. Pergerakan pedang yang paling ganas berlaku di meja kerja, tepat di mana hari sebelum saya fikir saya telah melihat angka kelabu.

Menemui kebenaran

Sebagai jurutera yang baik, Tandy membuat kesimpulan bahawa arus udara yang memberi kesan kepada alam sekitar dari bilik, menyebabkan bilah untuk bergerak dan pelik, menyebabkan dia dan rakan-rakannya melihat kehadiran manusia. Mengukuhkan hipotesisnya, Tandy mendapati bahawa kipas ekzos baru baru dipasang. Ketibaan pasukan ini bertepatan dengan tarikh apabila dia mendapati kakitangan pembersihan ketakutan.

Rupa- gabungan pengekstrak dan konfigurasi makmal menghasilkan bunyi tetap pada frekuensi yang lebih rendah daripada 19 Hz. Kekerapan ini, yang merupakan sebahagian daripada wilayah kekerapan yang dikenali sebagai infrasound, ia terletak di luar julat telinga manusia yang normal, tetapi sangat dekat dengan kekerapan resonan purata bola mata manusia. Ini menjana getaran sedikit di mata pekerja makmal, yang akhirnya melepaskan ilusi optik yang ingin tahu. Apabila mereka menggantikan pengekstrak, misteri itu hilang dan persekitaran kerja kembali normal.

Adalah dipercayai bahawa infrasound menghasilkan fenomena yang sama di persekitaran yang lain, seperti organ paip menjana gelombang bunyi frekuensi secara tidak sengaja rendah dan menghasilkan perasaan kehadiran hantu. pemerhatian Tandy di makmal peralatan perubatan membawa kepada menerbitkan kertas saintifik yang singkat mengenai subjek ini, dan Tandy menggunakan pengalaman itu untuk menumpukan sengaja, secara senyap-senyap tetapi tegas, untuk menjatuhkan fenomena paranormal didakwa sehingga kematiannya pada tahun 2005.

Jika anda menyukainya, kami mengesyorkan kisah hantu yang benar-benar benar.

Tonton video itu: Bunyi Hantu: Infrasound Dijelaskan!

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: