Vetenskapen upptäcker äntligen hur förkylningen uppstod

Vetenskapen upptäcker äntligen hur förkylningen uppstod

Du börjar nysa, du känner obehag över hela kroppen och du känner dig trött som om du hade kört en triathlon. När du minst förväntar dig, lider du av den vanligaste sjukdomen i världen: förkylningen. I genomsnitt går en vuxen igenom detta två gånger per år. Och det är inte för mindre: Det finns mer än tvåhundra typer av virus som kan orsaka sjukdomen.

Denna grupp är en del av den enorma familjen av koronavirus, och nyligen upptäckte forskarna äntligen hur de började infektera människor. Liksom många andra sjukdomar uppstod förkylningen i andra djur och viruset gick igenom små mutationer tills det kunde överföra till människor och förorena oss.

Frågade medan ursprunget till andra coronavirus – som ansvarar för USA Mellanöstern respiratory syndrome (MERS för dess akronym på engelska), hittade en grupp forskare från universitetssjukhuset i Bonn i Tyskland som vår kyla kommer sannolikt att ha sitt ursprung i dromedarier.

Gruppen granskade omkring tusen arabiska kameler. I 60 av dem hittade en typ av virus som liknar det mänskliga coronavirus 229E, en av de som ansvarar för det helvetet kallas kallt. Efter några tester fastställt de att viruset dromedar hade förmågan att infektera människor utan problem – vilket tyder på att det kan vara en evolutionär "förfader" av viruset som lyckades hoppa kamel människor spridda över hela världen.

Men vi inte ens behöver oroa sig för att fånga en kall på en dromedar lever idag: efter mycket för att klara moderna människans version av sjukdomen, är vårt immunförsvar kan snabbt förstöra viruset kamel.

Denna upptäckt kan hjälpa forskare att fördjupa sin förståelse av MERS, en mycket svårare infektion som ibland är dödlig – och det var också förvärvat av människor från dromedarier.

I motsats till det kalla viruset lider MERS coronavirus ännu inte tillräckligt med mutationer för att överföras från en människa till en annan. De flesta utbrott sker i begränsade områden och i begränsade miljöer, till exempel sjukhus. Men på samma sätt som förkylningen, det är rädd att detta virus kan mutera som det reproducerar – och kanske en av dessa versioner kan anpassa sig bättre till vår organism och orsaka en epidemi som kommer att ge många fler problem än en överbelastad näsa.

Forskarnas förväntningar är att det är känt att den väg som kölden tar för att "bosätta sig" bland människor, fungerar som en karta för att förhindra att MERS går för långt.

Titta på videon: Ur Varselklotet. Våra vänner maskinerna 1

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: