Tradisi di mana Datuk Bandar Mexico berkahwin dengan buaya

Tradisi di mana Datuk Bandar Mexico berkahwin dengan buaya

Perkahwinan yang ingin tahu adalah sebahagian dari ritual tradisional yang diamalkan oleh chontales Oaxaca sejak tahun 1789. Tahun demi tahun, Datuk Bandar perbandaran ini berkahwin dengan buaya Di bawah kepercayaan bahawa ia akan membawa nasib baik dan kemakmuran kepada nelayan tempatan.

Di Mexico, yang bertanggungjawab ke atas perbandaran bukanlah satu tugas yang mudah, terutamanya apabila seorang presiden perlu memberi tuntutan kepada masyarakat, namun peliknya mungkin kelihatan. Ini adalah kes Presiden Perbandaran San Pedro Huamelula, Víctor Aguilar, yang sepatutnya berkahwin dengan seekor buaya setiap tahun dari zamannya kerana tradisi.

Apabila datang kepada tradisi, kita sudah tahu bahawa tidak kira betapa anehnya ia kelihatan. Masyarakat ini biasa merayakan majlis perkahwinan formal di dataran bandar yang mana semua orang dijemput. Upacara itu dipengerusikan oleh seorang imam, dan pengantin lelaki bahkan mencium pengantin untuk menutup komitmen pada akhir upacara. Pengantin perempuan, yang penduduk tempatan telah dijuluki "Puteri"Dia berpakaian penuh untuk majlis itu dan memakai pakaian perkahwinan yang dibuat khas, tudung dan susunan bunga di atas kepalanya.

Perkahwinan bukanlah satu-satunya perkara aneh yang berlaku di tempat-tempat ini. Wanita buaya juga telah dibaptiskan hari sebelum perayaan perkahwinan. Akibatnya, pada keesokan harinya mereka berpakaian dan berjalan di perarakan di sekitar bandar raya dengan semua kegilaan, di mana orang menari dan menyanyikan lagu tradisional. Apabila hari besar tiba, moncong haiwan yang lemah terikat untuk mengelakkan serangan.

Adalah dipercayai bahawa perkahwinan ini akan membawa nasib baik dan kemakmuran kepada para nelayan tempatan di sepanjang pantai Pasifik di Isthmus Tehuantepec, di negeri Oaxaca. Kebanyakan komuniti bergantung kepada penangkapan ikan, tetapi juga dipercayai bahawa ia menjamin hasil yang baik.

Presiden memberitahu Daily Mail: "dengan upacara ini kami meminta hasil yang baik, sehingga laut dan tasik memberikan kami semua makanan yang kami perlukan dan kami meminta semuanya berjalan lancar dengan semua orang di sini."

"Penduduk tempatan (sebagai penduduk setempat digelar) memanggilnya 'The Princess'. Jadi peranan saya adalah menjadi suami kepada puteri, "kata presiden.

Orang hadir tarian perkahwinan yang kemudiannya menjadi pesta besar. Salah seorang tetamu berkata, "tarian yang mereka lakukan di sini adalah seperti persembahan kepada Tuhan, untuk mengucapkan terima kasih kepada Dia untuk tanah, tanaman, ikan."

Jika anda fikir ahli politik tidak perlu melakukan perkara-perkara yang tidak masuk akal, ingatlah datuk bandar ini yang mesti berkahwin setiap tahun dengan buaya, memberikan kesinambungan kepada tradisi yang berasal dari abad ke-18.

Tonton video itu: Ketegangan: Dead Ernest / Surat Doktor Bronson / The Great Horrell

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: