Tisoči galaksij skrivnostno izginejo

Tisoči galaksij skrivnostno izginejo

Toby Brown, brez pretiravanja, se zdi, da je protagonist kozmične različice televizijske serije CSI. Ta astrofizik je nedavno odkril identiteto serijskega morilca Thanosovega kalibra: super vroča medgalaktična plazma. Njegove žrtve? Tisoči galaksij

Brownova ekipa, sestavljena iz astronomov iz Mednarodnega centra za radijske astronomske raziskave (ICRAR), v Avstraliji, je opazila enajst galaksij v bližnji regiji vesolja. V več teh galaksijah je bil nekakšen neviden prah vakuum plinski oblak, sestavljen iz vodika, helija in manjših količin težjih elementov, ki služijo kot surovina za tvorbo zvezd.

Ker so obstoječe zvezde stare, galaksija, ki ni uspela oblikovati novih zvezd zaradi pomanjkanja surovin, je umrla dokler ni umrla. Serija umetniških projekcij, ki jih je zagotovila institucija, nam dajejo idejo o kraju zločina: zlahka je videti velike koncentracije plina, ki se odmikajo od galaksije NGC 4921, ki se nahaja približno 320 milijonov svetlobnih let od Zemlje. Nato animacijo objavlja osebje ICRAR.

Temna snov, intelektualni avtor.

Toda zakaj se to zgodi? Čeprav super vroča medgalaktična plazma, znanstveno ime tega mega sesalnika, ima krivec za izginotje galaksij, v resnici bi bil nekakšen hiter človek, ki ga uporablja nekaj bolj zagozdeno: temna snov.

Vse, kar "vidimo", je le 5% vsega, kar obstaja v vesolju. Preostalih 95% je razdeljenih na 27% temne snovi in ​​68% temne energije, tako nevidne kot nezaznavne. Obstoj temne snovi je bil ugotovljen le zaradi njegovih učinkov na regijo vesolja, ki jih lahko vidimo in preučujemo, znano kot barionska temna snov.

Z drugimi besedami, zahvaljujoč fiziki in matematiki vemo, da mora biti ta ogromna ghost masa, kjer je razložiti konfiguracijo in ravnotežje vesolja. Ali vas vznemirja? Ne mislite, da je to tujec ljudem. Na primer, dobro sprejeta hipoteza postulira, da so vse galaksije – tudi Mlečne ceste – potopljeni v halos temne snovi. Te strukture igrajo ključno vlogo pri modelih in simulacijah, ki pojasnjujejo ustavo in razvoj zvezdnih aglomeracij. To pomeni, da je zelo verjetno, da obstajajo avra temne snovi okoli nas.

Od enega halo v drugega.

"V času svojega življenja lahko galaksija naseljuje halove različnih velikosti, z masami, ki so lahko enakovredne tistim na Mlečni poti ali tisočkrat večji," pravi Brown. "Težava je krivda. Galaksije in temna snov privlačijo in večja masa je večja privlačnost. Zato halo in galaksije, da vsebujejo aglomerat v večje sisteme. " V trenutku, ko prehajajo iz majhnega haloja v večji, se skriva skrivnostni morilec.

"Super vroča plazma je verjetno proizvedena iz plina mrtvih zvezd, ki so se prej ločile od svojih galaksij", pravi znanstvenik. Gravitacija pospešuje te delce pri višjih hitrostih in, vsaj za fiziko, so stvari, ki se premikajo z veliko hitrostjo, ponavadi vroče stvari.

Vendar pa po tem, ko se plazma segreje, se ne more vrniti v galaksijo, ki jo je izvirala. Zlomljena med njo in halo temne snovi, je ta material izgnan in "jezen", se odloči, da se maščuje in začne sesati plin iz svojega okolja, dokler ni ničesar, kar bi ostalo, da bi ustvarjali nove zvezde. Zemljo temne snovi, ki je vredna zgodbe Georgea Lucasa.

Usoda galaksij.

Po besedah ​​ekipe ICRAR je bilo že znano, da je ta proces, katerega ime je Odstranjevanje tlaka v obrabi, se je zgodilo v konglomeratih večjih galaksij, z masivnimi halosi. Toda to je bilo prvič opazovano v manjših skupinah, včasih z le dve galaksiji. Toda, ali ne? Čeprav je morda prijetno, če vemo, da je druga pot, ki je na voljo za galaksijo, nekakšna samomor, ki se začne, ko zvezdna tvorba presega njegovo zmožnost nadgradnje plina.

Po drugi strani pa bo Mramična pot v prihodnosti še posebej dramatičen: "Ni verjetno, da je to usoda naše galaksije," pravi Brown. "Mletavna pot se bo srečala s svojim sosedom, galaksijo Andromeda. Dva diska se bosta končala s taljenjem v mrtvega rdečega konglomerata v ovalni obliki, kot je nogomet. " Andromeda se približuje 400.000 km / h, vendar nam še vedno ostane približno 4 milijarde let, dokler nas ne doseže. Še vedno ni časa za prilagajanje vašega pasu.

Sklic: Odvajanje hladnega plina v satelitskih galaksijah.

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: