Thomas Blood, pencuri dari Jewels Mahkota

Thomas Blood, pencuri dari Jewels Mahkota

Jewels Mahkota adalah kumpulan peninggalan sejarah dan nilai kewangan yang besar yang berkaitan dengan monarki di Britain. Selama beratus-ratus tahun kepingan emas ini yang dilapisi dengan batu permata telah disimpan di bawah perlindungan para pengawal di Menara London. Dan sebagai cara untuk menghalang pencuri, Secara historis hukuman untuk mencuri mereka adalah kematian. Jelas sekali, terdapat penjenayah yang menerima risiko, seperti kes Thomas Darah yang menyelinap ke Menara London pada tahun 1671 untuk mencuri harta diraja ini.

Darah digambarkan sebagai subjek yang sangat berkarisma, menarik dengan kecerdasan yang sangat tajam. Dia dapat mendekati simbol-simbol yang paling berharga dari monarki British menggunakan salah satu teknik penipuan tertua yang wujud: ia menjadi kawan dengan orang yang mempunyai akses kepada kepingan-kepingan ini, seorang Pengawal Perhiasan yang berusia 77 tahun bernama Talbot Edwards.

Pelan ini

Darah datang ke Tower of London di bawah nama seorang ulama rendah hati yang disimbah Edwards dengan pujian, tetapi pertama telah mengarahkan seorang pelakon menarik yang mengiringi beliau ke palsu sakit perut melumpuhkan.

Talbot Edwards adalah rakan-rakan sopan, dan sebagai apartmennya hanya di atas tempat di mana Jewels Crown disimpan, dia segera meminta isterinya untuk menghadiri sahabat Darah, satu langkah yang dibenarkan pencuri penyangak menjalankan sihirnya dengan sanak saudara Edwards memberi mereka hadiah sebagai tanda terima kasih palsu kerana telah menyelamatkan wanita itu.

Setelah pecah ke dalam beg untuk keluarga Edwards, darah kepada mereka yang berlaku untuk mempunyai anak saudara yang kaya yang sedang mencari isteri, mengetahui bahawa Talbot Edwards telah mencari kaya suitors untuk anak perempuannya. Seperti yang diharapkan, Edwards tidak melepaskan peluang dan mengatur pertemuan untuk bertemu dengan anak saudara misteri.

Pertemuan itu tidak dihadiri oleh anak saudara yang dikatakan Darah, yang sebenarnya anaknya, tetapi juga oleh tiga mata pelajaran lain bernama Robert Perrot, William Smith dan Richard Halliwell.

Pencurian Jewels Mahkota.

Pada hari 9 Mei 1671, sementara kebanyakan tetamu memasuki Menara London ke arah rumah Edwards, Smith dipilih untuk menunggu di luar dengan kuda siap.

Sementara para tetamu menunggu Puan Edwards selesai menyiapkan makanan, Darah menyarankan bahawa ia adalah idea yang baik jika Talbot membawa mereka untuk menghargai Mahkota Mahkota yang terkenal. Sekali pada masa ini, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa sebahagian daripada kerja adalah untuk menunjukkan Edwards (orang-orang yang dibayar) koleksi ini peninggalan, jadi tindakan ini adalah apa-apa yang luar biasa.

Oleh itu amat gembira untuk memudahkan rakan barunya, Penyimpan lama permata walaupun dia ragu-ragu untuk menyokong idea dan mengarahkan orang ke laman web di mana mereka disimpan Crown Jewels.

Sebaik sahaja mereka memasuki bilik, Darah melepaskan topeng dan henchmennya mereka mula memukul Talbot Edwards dengan keras dan kemudian menikamnya di dalam perut, hanya untuk memastikan. Apabila orang tua terikat dan menjahit mulut, Halliwell bertukar untuk menonton manakala Darah mengambil mahkota dan, dengan menggunakan dek yang telah tersembunyi sebelum ini, mula tukul untuk membuat ia lebih mudah untuk menyembunyikan.

Sementara itu, tanpa sebarang langkah berjaga-jaga, Perrot cuba untuk menampung Orb Sovereign, simbol kekuasaan Empayar Britania, di seluarnya. Sebaliknya, keturunan Darah sedang mencari cara untuk memotong dua Pemerintahan Diraja, kerana dalam satu bahagian ia sangat besar untuk menyembunyikannya.

Pengeluaran

Untuk nasib buruknya, Halliwell memberi amaran kepada mereka bahawa anak lelaki Edwards telah pulang ke rumah dan sedang mencari ayahnya. Pada ketika ini, nampaknya tiga membuat keputusan untuk melarikan diri tanpa tongkat sebelum anak lelaki Edwards tiba. Dalam surat berita yang ditulis oleh Encik Kirke pada hari yang sama pada waktu petang, ia boleh dibaca.

Apabila memasuki, Encik Edwards mendapati bahawa bapanya telah cedera dan berlari selepas pencuri. Seorang penjenayah ditembak kepadanya tetapi tidak dijawab, seperti pengawal, tetapi penganiayaan yang berterusan dan berjaya menangkap dua berhampiran Iron Gate, Darah Old menyamar sebagai seorang imam yang mendakwa dipanggil nama lain Ailoffe dan Perrot. Kemudian, anak Darah terjatuh dari kudanya di sekitar Gravel Lane, namanya Hunt dan adalah orang yang sama yang menculik Duke Ormonde. Mereka dipindahkan ke Withehall dan diletakkan dalam tahanan, dua yang lain berjaya melarikan diri.

Penyimpan lama Jewels terselamat dalam serangan yang dahsyat, walaupun umur, memukul dan menikam yang memberikan perutnya. Malah, Raja Charles II diberikan pampasan kecil sebagai tebusan ganti rugi yang dialami dalam perkhidmatan mahkota.

Pengampunan Raja Charles II.

Apabila ditangkap, Darah mempunyai sejarah panjang eksploitasi semasa Perang Saudara Inggeris (termasuk dua percubaan pembunuhan terhadap Duke Ormonde dan kononnya serangan terhadap raja sendiri). Dia enggan bercakap dengan orang lain, selain daripada Raja Charles II sendiri, mengenai apa yang telah terjadi dalam rompakan percubaan.

Hebatnya, raja itu bersetuju untuk bertemu dengan Darah, seorang penjahat yang telah menimbang ganjaran seribu pound untuk kepalanya kerana jenayah lain yang tidak berkaitan dengan rompakan khusus ini. Semasa mesyuarat ini, Darah menggunakan daya tarikannya untuk mengenang dirinya dengan raja dan semua yang hadir, termasuk Duke of York dan keturunan lain … taktik itu berfungsi.

Mengikut cerita, selepas menghiburkan raja dengan kisah kecurian pencurian, eksploitasi dan pengembaraan yang pernah dia hadapi sepanjang hidupnya, banyak pengaduan, dan bahkan memberitahunya tentang peristiwa ketika hampir membunuhnya ketika mandi di Thames , berhenti hanya untuk menyedari bahawa itu adalah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan, Carlos II memberinya pengampunan sepenuhnya.

Dan bukan sahaja untuk kecurian Mahkota Mahkota, juga untuk apa-apa jenayah lain bahawa Thomas Blood telah berkomitmen antara 29 Mei 1660 dan hari pengampunan itu diisytiharkan, pada 1 Ogos 1671. Kebebasan juga diperluaskan kepada anaknya dan rakan sejenayah yang lain.

Tetapi nasib baik Darah tidak terhad kepada ini. Ia berlaku, semasa Perang Saudara Inggeris, untuk beberapa waktu subjek ini menyokong penyebab Carlos I, tetapi ketika pandangan itu buruk, dia hanya mengubah sisi. Oleh itu, apabila Carlos saya diusir, Darah menerima ganjaran dan mereka menjadikannya hakim damai. Bagaimanapun, ketika Charles II menaiki takhta, Darah dikeluarkan dari status dan harta benda. Apakah hubungan yang ada untuk keadaan semasa?

Seorang mata-mata dalam perkhidmatan raja?

Tidak berpuas hati dengan memberikan pengampunan kepada Darah, Carlos II membuat keputusan untuk mengembalikan tanah yang telah ditanggalkannya sebelum itu, selain memberikan pendapatan tahunan sebanyak £ 500. Walaupun sukar untuk menganggarkan jumlah wang dalam pound moden, beberapa anggaran mencadangkan hari ini bersamaan dengan 70,000 pound.

Terdapat beberapa hipotesis bagi raja untuk memberi pahala penyangak yang bertentangan dengan cara ini. Satu menyebut bahawa seluruh plot itu dirancang oleh Duke of Buckingham, yang menggerakkan pengaruhnya untuk mendapatkan Darah dan rakannya keluar dari penjara ketika rancangan itu gagal. Satu lagi menunjukkan bahawa raja sendiri adalah selepas rompakan percubaan sebagai cara untuk meningkatkan kekayaan pribadinya. Walau bagaimanapun, yang lain kemungkinan besar adalah yang dicadangkan oleh John Evelyn yang terkenal diarist.

Ia berspekulasi bahawa dia adalah seorang mata-mata di pelbagai bahagian, bahawa dia baik dengan kedua Sektarian dan Penggemar, dan melakukan perkhidmatan untuk Kebawah Duli Yang Maha Mulia kerana tidak ada orang lain yang boleh.

Dalam erti kata lain, mungkin raja melihat dalam Darah seorang yang cerdas, bersedia, menarik dan terhubung (antara bangsawan dan mazhab jenayah) yang tidak keberatan mendapatkan tangannya kotor untuk mencapai matlamatnya, maka dia memutuskan untuk memberinya maaf, beri dia ladang dan gaji untuk perkhidmatan pengintipnya dan pembantu politik untuk mahkota.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti untuk menyokong teori tersebut, dan juga benar bahawa cara yang cemerlang di mana Darah digambarkan kepada raja pelarian kecilnya telah diampuni. Oleh kerana itu, ketika Blood meninggal pada tahun 1680, mereka menghidupkan badannya untuk mengesahkan bahawa dia tidak memalsukan kematiannya.

Tonton video itu: Yesus dari Nazareth Full Movie HD – Bahasa Inggeris

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: