Terdapat kesedaran selepas kematian, mencadangkan kajian saintifik

Terdapat kesedaran selepas kematian, mencadangkan kajian saintifik

Walaupun sehingga baru-baru ini kewujudan kehidupan selepas kematian adalah subjek yang diturunkan semata-mata kepada para penyelidik paranormal, suatu perkara yang sangat dipandang ringan oleh sains, akhir-akhir ini, beberapa saintis telah menyimpan perhatian mereka pada fenomena ini. Ia begitu selepas empat tahun penyelidikan dalam berhampiran kematian, baru-baru ini kajian perubatan terbesar telah diterbitkan, setakat ini, berkaitan dengan subjek, dan hasilnya sangat menarik.

Para penyelidik di University of Southampton memeriksa kes-kes dua ribu subjek yang mengalami serangan jantung semasa dimasukkan ke pelbagai hospital di Amerika Syarikat, Austria dan United Kingdom. Selepas analisis setiap kes, mereka mendapati bahawa 40% daripada orang yang diberikan untuk mati secara klinikal dalam tempoh yang singkat, melaporkan bahawa pada masa itu, dalam beberapa cara, mereka mempunyai hati nurani.

Dr Sam Parnia, yang kini bekerja di Universiti Negeri New York, dan yang mengetuai siasatan itu, memberi amaran kepada Telegraph dalam temu bual mengenai salah satu kes paling meluas yang mereka sedar:

"Kami tahu bahawa otak tidak boleh berfungsi apabila jantung berhenti berdetak. Tetapi dalam kes ini kesedaran nampaknya telah dikekalkan selama tiga atau lebih minit dalam tempoh ketika jantung berhenti berdenyut, walaupun otak biasanya mati selepas 20 atau 30 saat. "

Doktor merujuk ini kepada seorang lelaki berusia 57 tahun yang walaupun dia menghabiskan tiga minit secara klinikal mati, dilaporkan telah merasakan bagaimana dia meninggalkan tubuhnya dan, dari sudut bilik, memerhatikan cara dia dihidupkan semula oleh pasukan perubatan. Perkara yang paling mengagumkan ialah dia menggambarkan pergerakan kakitangan dan bunyi mesin yang berlaku selepas dia diberikan sebagai "mati".

"Lelaki ini menggambarkan segala yang berlaku di dalam bilik, tetapi dia juga mendengarnya bip dipancarkan oleh mesin dalam selang tiga minit. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengukur berapa lama pengalaman anda berlangsung. Dia cukup yakin dan segala yang dikatakannya berlaku, sebenarnya berlaku. "

Daripada 2060 pesakit yang mengalami penangkapan cardiorespiratori, 330 telah disunting semula dan daripada ini, 240 mendapati bahawa mereka agak sedar manakala doktor menggunakan resusitasi kardiopulmonari. Kebanyakan pewawancara berkata mereka tidak mengingati butirannya, tetapi mereka menerangkan sensasi dan imej yang diulang dalam laporan. Kira-kira 20% orang yang ditemuduga menyatakan bahawa mereka merasakan a perasaan damai, dan 27% pada masa itu seolah-olah telah mempercepat atau menurun.

Ada yang mengenang kembali cahaya terang yang terang berulang dalam kes-kes pengalaman yang hampir mati, yang lain melaporkan ketakutan, sensasi lemas atau mereka tenggelam di dalam air. Daripada kumpulan itu, 13% berkata mereka merasa terpisah dari tubuh mereka dan angka yang sama mengatakan bahawa deria mereka menjadi lebih akut daripada biasa.

Di samping itu, 8% dilaporkan telah menemui beberapa jenis kehadiran mistik atau suara yang boleh difahami, dan 3% dapat melihat roh agama atau orang mati.

Walaupun secara ideal tidak ada kajian saintifik yang harus dipertimbangkan sebagai fakta konklusif – mengingati bahawa semangat sains tidak pernah berhenti mencari batasan baru – kajian ini termasuk sampel yang cukup besar, iaitu data yang cukup dianalisis, untuk dianggap sebagai rujukan mengenai perkara ini Malah, hasilnya pasti akan membenarkan kajian baru untuk cuba pergi sedikit lagi.

Kemungkinan hidup sedar selepas kematian, sebuah premis agama yang berlainan, merupakan salah satu yang paling menarik perhatian umat manusia. Oleh itu pergeseran paradigma di sekitar fenomena ini akan mempunyai kesan penting dalam pelbagai bidang.

Dalam apa jua keadaan, dari pemutihan menunjukkan yang dicadangkan oleh Guillotin, topik ini adalah masalah perdebatan. Sudahlah masyarakat itu dikawal secara sejarah, ditundukkan dan dibentuk di bawah janji kehidupan yang lebih baik setelah kematian.

Sesetengah kajian berteori bahawa otak tetap aktif untuk masa tertentu dalam usaha untuk memulakan semula fungsi penting walaupun jantung telah berhenti. Oleh itu, mungkin kenangan dan sensasi semasa tempoh kematian klinikal adalah campuran maklumat yang beredar melalui otak selepas proses traumatik.

Secara peribadi saya fikir kita tidak boleh membiarkan diri kita terbawa-bawa dengan semangat, ada banyak kajian terdahulu yang menunjukkan bahawa selepas kematian tidak ada yang lain. Mungkin orang-orang yang menderita kematian tidak lain adalah kenangan, perpisahan dan penghormatan untuk organ yang indah seperti otak manusia.

Rujukan: 1, 2, 3

Tonton video itu: Bilakah Anda Perlu Bayi A?

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: