Serangan siber pertama dalam sejarah berlaku pada abad ke-19

Serangan siber pertama dalam sejarah berlaku pada abad ke-19

Di tengah-tengah Revolusi Perancis, pada 1790-an, rangkaian data kebangsaan pertama di dunia muncul. Ia adalah satu sistem telegraf yang sangat bijak yang bekerja berkat interkoneksi beberapa menara, struktur batu seperti yang muncul dalam imej berikut. Setiap menara ini dinobatkan oleh satu siri tangan kayu mudah alih yang kedudukannya sesuai dengan gabungan huruf dan nombor.

Di kejauhan, para utusan yang bertanggungjawab menguraikan mesej ini diperhatikan dengan teleskop kedudukan lengan dan mengikuti litar transmisi maklumat. Dari satu menara ke yang lain, maklumat dapat ditransmisikan di seluruh Perancis dalam hitungan menit.

Jelas sekali, pada masa itu rangkaian itu dimonopoli oleh kerajaan Perancis. Walau bagaimanapun, sepasang bankir saudara memutuskan untuk mengelakkan kawalan negeri ini. Ia adalah tahun 1834 apabila François dan Joseph Blanc mereka membuat sekuriti rundingan hidup mereka di Bursa Saham Bordeaux, di sebuah bandar pelabuhan penting di barat daya Perancis. Masalah utama Bordeaux adalah lokasi: ia adalah hampir 600 km dari Paris yang, dari segi Perancis, bermakna merentasi seluruh negara, dari utara ke selatan.

Sebarang maklumat yang dikeluarkan dari ibu pejabat mengambil masa beberapa hari untuk mendapatkan perkhidmatan pos. Dan pada masa itu maklumat juga boleh menjadi wang, beberapa ahli perniagaan cuba untuk mengurangkan jarak ini menggunakan kurir swasta atau burung merpati, tetapi dengan keputusan yang mengecewakan dan tiada siapa yang akhirnya berjaya mendapatkan maklumat istimewa untuk digunakan dalam pasaran saham.

A stroke tuan

Pada masa itu, saudara-saudara Blanc mendapat tumpuan. Tetapi subjek-subjek ini tidak mempunyai ciptaan yang luar biasa, apalagi inovasi revolusioner. Tidak ada yang serupa. Ia adalah kira-kira tamparan yang mudah, menipu dan sangat kreatif dalam gaya Jimmy McGill.

Pukulan itu terdiri daripada utusan Blanc di Bursa Saham Paris yang didedikasikan untuk memerhatikan pergerakan tajuk harian dalam kerajaan. Apabila terdapat nilai-nilai ayunan penting, lelaki ini menghantar pakej untuk isteri pengarah telegraf di Tours, sebuah bandar yang terletak di antara Paris dan Bordeaux. Apabila harga tajuk jatuh, pakej tersebut mengandungi purata. Sekiranya harga naik, saya akan menghantar sarung tangan. Oleh kerana wanita itu memiliki haberdashery, barang-barang ini tidak menimbulkan sebarang kecurigaan dan melalui penghantaran dari penyedia seperti yang lain.

Hanya beliau menerima pakej, pengarah telegraf menyediakan kod dan pekerja, yang juga mengambil bahagian dalam skim ini, menghantar mesej yang disulitkan, yang belayar dengan selamat ke Bordeaux. Kriptografi mesej itu sangat mudah, dan kod itu memasukkan kunci "backspace"Yang bermaksud bahawa penerima harus mengabaikan watak itu sebelum jarak.

Dengan kata lain, apabila pekerja di dalam maklumat yang disampaikan Bursa Saham diikuti jarak, mesej hendaklah terus hidup tanpa dipintas, sehingga akhir barisan.

Walau bagaimanapun, di Bordeaux dia Pierre Renaud, bekas pengarah Lyon Telegraph yang, terima kasih kepada teleskop, Ia menangkap maklumat dari bilik yang menghadap ke menara bandar dan menyerahkannya kepada bank. Oleh itu, saudara-saudara Blanc tahu berita beg dua hari lebih awal terima kasih kepada penggodam ini pada abad kesembilan belas.

Manipulasi dalam penghantaran maklumat.

Skim penipuan kekal selama 2 tahun. Walau bagaimanapun, pekerja Tours sakit dan, sebelum beralih kepada kehidupan yang lebih baik, mendedahkan plot kepada rakan dengan niat untuk menggantikan beliau di pejabat. Rakan itu menyampaikan cadangan ini kepada pengarah telegraf di bandar itu yang, dengan menolak, melemparkan seluruh organisasi ke dalam longkang. Lelaki itu marah kerana tidak dapat memasuki plot dan akhirnya mendedahkan segala-galanya kepada polis.

Pada masa itu, saudara-saudara Blanc tidak menerima apa-apa hukuman atau hukuman, dan bahawa masih tiada undang-undang atau apa-apa hukuman bagi mereka yang bertanggungjawab untuk mengendalikan penghantaran maklumat. Bagaimanapun, kes ini akhirnya akan mempengaruhi undang-undang Perancis selama lebih dari satu abad.

Selepas skandal itu, kerajaan Perancis menyusun undang-undang yang menyatakan bahawa media tidak boleh digunakan untuk tujuan peribadi tanpa persetujuan Negara. Penyampaian maklumat tetap menjadi monopoli pemerintah Perancis hingga tahun 1998, apabila undang-undang Komuniti Eropah memaksa mereka berubah.

Tonton video itu: BSSN Catat 143 Million Serangan Siber Pada Paruh Pertama 2018. . BERITA TERBARU TERKINI HARI INI

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: