Sains akhirnya mendapati bagaimana sejuk muncul

Sains akhirnya mendapati bagaimana sejuk muncul

Anda mula bersin, anda berasa tidak selesa di seluruh badan anda dan anda berasa letih seolah-olah anda telah menjalankan triathlon. Apabila anda kurang mengharapkannya, anda menderita penyakit yang paling biasa di dunia: yang sejuk. Secara purata, seorang dewasa melangkah ke dua kali setahun. Dan ia tidak kurang: terdapat lebih daripada dua ratus jenis virus yang mampu menyebabkan penyakit ini.

Kumpulan ini adalah sebahagian daripada keluarga coronavirus yang besar, dan baru-baru ini saintis akhirnya mengetahui bagaimana mereka mula menjangkiti manusia. Seperti banyak penyakit lain, selesema biasa timbul pada haiwan lain dan virus itu melalui mutasi kecil sehingga ia dapat menghantar kepada manusia dan mencemari kita.

Semasa menyiasat asal-usul jenis coronavirus lain – yang bertanggungjawab untuk Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS), sekumpulan penyelidik dari Hospital Universiti di Bonn, Jerman mendapati bahawa Selesema kami sangat mungkin berasal dari dromedari.

Kumpulan itu mengkaji kira-kira seribu unta Arab. Dalam 60 mereka mendapati sejenis virus yang sama dengan coronavirus manusia 229E, salah satu yang bertanggungjawab untuk neraka itu dipanggil sejuk. Selepas beberapa ujian, mereka menentukan bahawa virus dromedari mempunyai keupayaan untuk menjangkiti manusia tanpa masalah – menunjukkan bahawa ia boleh menjadi "leluhur" evolusi virus yang berjaya melompat dari unta kepada orang ramai untuk menyebarkan di seluruh dunia.

Tetapi kita tidak perlu risau untuk menangkap selesema langsung dari unta pada masa ini: selepas banyak berurusan dengan manusia dan versi moden penyakit, sistem imun kita mampu dengan cepat memusnahkan virus unta.

Dapatan ini dapat membantu para saintis memajukan pemahaman mereka tentang MERS, jangkitan yang lebih teruk yang kadang-kadang membawa maut – dan juga diperolehi oleh manusia dari dromedari.

Bertentangan dengan virus sejuk, coronavirus MERS masih belum mengalami mutasi yang cukup untuk dihantar dari satu manusia ke yang lain. Kebanyakan wabak berlaku di kawasan yang terhad dan dalam persekitaran terhad, seperti hospital. Tetapi, dengan cara yang sama seperti selesema biasa, ia dikhuatirkan bahawa virus ini mungkin bermutasi kerana ia menghasilkan semula – dan mungkin salah satu daripada versi ini boleh menyesuaikan diri dengan lebih baik kepada organisme kita dan menyebabkan wabak yang akan memberi lebih banyak masalah daripada hidung yang sesak.

Harapan para penyelidik adalah bahawa, mengetahui laluan yang diambil oleh hawa sejuk untuk "menyelesaikan" di kalangan manusia, ia berfungsi seperti peta untuk menghalang MERS dari terlalu jauh.

Tonton video itu: KEPLER 186F – LIFE SELEPAS EARTH – Dokumentari Sains #Advexon

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: