Riddle: Antara "Veracia" dan "Argucia"

Riddle: Antara

Katakan anda seorang jurutali amatur dan anda terbang ke atas pesawat anda di sempadan antara dua negara yang hampir sama dengannya: "Veracia" dan "Argucia". Dalam penampilan, kedua-dua negara mempunyai ciri-ciri dan ciri-ciri fizikal yang sama: iklim, lanjutan teritorial, flora, fauna, dan sebagainya … tetapi penduduknya tidak dapat menentang satu sama lain.

Adalah diketahui bahawa penghuni "Veracia" jujur, bermaruah, adil, adil dan mesra. Mereka tidak pernah mengambil kesempatan daripada rakan-rakan mereka dan tidak pernah mengatakan dusta.

Sebaliknya, penghuni "Argucia" tidak mempunyai rasa bersalah, mereka mementingkan diri sendiri, mereka berbohong dengan mahir dan mereka sentiasa mencari keuntungan dari kemelaratan jiran mereka. Mereka boleh menjadi mesra untuk mendapatkan kepercayaan dari mangsa mereka, tetapi dalam seketika mereka menjejaskannya dan menipu dia. Malah di hayat rahmatnya berada dalam bahaya.

Tiba-tiba, kapal terbang di mana anda mendapati diri anda kehilangan salah satu daripada aileronnya dan jatuh dengan tiba-tiba beralih ke arah ufuk sebelum terhempas di atas pokok-pokok hutan yang subur, hanya di kawasan sempadan antara kedua negara. Secara ajaib anda meninggalkan kemalangan yang tidak terluka dan itulah apabila perlumbaan untuk menyelamatkan nyawa anda bermula.

Kerana kejatuhan, anda kehilangan orientasi anda dan tidak tahu di mana negara anda telah jatuh: jika anda selamat di "Veracia", atau jika anda mesti melarikan diri dengan tergesa-gesa dari "Argucia" sebelum ditangkap oleh salah seorang penduduknya.

Tiba-tiba anda melihat seseorang yang mendekati dan melalui hanya SATU soalan yang anda mesti tentukan di mana negara anda berada. Apakah soalan itu?

Kerana anda berada di sempadan, kemungkinan kemungkinan berikut:

  • Itu telah jatuh di wilayah "Veracia" dan orang yang mendekati adalah penduduk di negara yang sama.
  • Itu adalah "Veracia", tetapi orang yang menghampiri anda adalah penduduk "Argucia" yang ingin merobeknya untuk membawa dia ke seberang.
  • Itu adalah "Argucia" dan akan menjadi mangsa penghuni setempat.
  • Bahawa dia berada di "Argucia" dan penghuni "Veracia" telah datang untuk membantunya dan membawanya ke sisi lain.

Sebelum pergi ke jawapan, cuba selesaikan masalah ini dan kami akan menghargai jika anda membiarkannya dalam komen.

Terima kasih kepada Jorge Luis Barriga untuk sumbangannya.

Jawapan

Persoalan yang betul yang akan membantu kami mengenal pasti negara mana kami berada:Adakah anda dari negara ini?? Dan sebabnya adalah yang berikut: penduduk yang mendekati anda tidak tahu apakah anda tahu atau tidak di mana anda berada, oleh itu kemungkinan adalah berikut:

  • Jika anda berada di Veracia dan penduduk tempatan, anda akan menjawab dengan kebenaran bahawa YA.
  • Jika anda berada di Veracia dan orang yang mendekati adalah Argucia, dia akan cuba menipu anda, menjawab bahawa YA adalah penduduk Veracia.
  • Sekiranya anda berada di Argucia dan pengunjung itu berasal dari negara yang sama, dia akan bertindak balas sekali lagi cuba menipu anda dengan mengatakan bahawa dia TIDAK dari Argucia.
  • Akhirnya, jika anda berada di Argucia dan orang yang mendekati adalah dari Veracia, anda akan bertindak balas dengan kebenaran yang mengatakan NO.

Oleh itu, jawapan "YES" menunjukkan bahawa kita berada di Veracia dan jawapannya "TIDAK" bahawa kita berada di Argucia, tidak kira asal usul orang yang datang untuk membantu kita.

Dalam banyak keadaan orang berfikir bahawa soalan itu boleh menjadi sesuatu yang jelas (misalnya: adakah hari itu?) Dan bahawa jika penduduk menjawab NO, ia adalah dari Argucia dan jika ia menjawab sebaliknya ia adalah dari Veracia, tetapi pertama soalan itu tidak ia membantu kita untuk menyelesaikan di mana negara kita, dan sebaliknya penduduk Argucia adalah "pembohong yang mahir" yang mana mereka tidak selalu menjawab berbohong.

Bekerjasama menjemput saya untuk memberi jawapan sebelum menghantar saya sendiri dan potongan saya adalah seperti berikut:

Jawapan 2

Persoalan untuk mengetahui di mana saya berada: "Jika saya bertanya kepada seseorang dari negara lain jika saya harus tinggal atau pergi, apa yang akan dia katakan?? "Sebaik sahaja menjawab soalan ini, tidak kira sama ada ia adalah penduduk Veracia atau Argucia, saya harus memilih yang bertentangan dengan apa yang mereka nyatakan.

Mengapa? Yang dari Veracia akan memberitahu saya kebenaran dan menunjukkan apa yang saya tidak boleh lakukan, kerana dia tahu bahawa seseorang dari Argucia akan selalu menjawab saya dengan dusta. Yang dari Argucia akan berbohong kepada saya dan menunjukkan saya cara yang salah, kerana dia tahu bahawa Veracia akan menjawab saya dengan jujur. Dengan soalan itu, saya tahu apa yang perlu saya lakukan untuk menyelamatkan nyawa saya.

Tonton video itu: ANTARA SADAR DAN TIDAK – Pengalaman paranormal Rasa Riddle Zaman #GABUTTIME

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: