Ranavalona, ​​regina crudă a Madagascarului

Ranavalona, ​​regina crudă a Madagascarului

Cu toate că o mare parte din datele sale biografice provine de la oameni albi care urau moartea ei, există un consens istoric cu privire la cruzimea Reginei Ranavalona I. Poate de aceea a intrat in istorie ca fiind unul dintre cele mai violente suveran și dement al tuturor timpurilor , poreclit "regina crudă".

La vremea când Ranavalona era încă un copil, tatăl ei (un om de afaceri comunist) ia avertizat pe regele Andrianampoinimerina de la Madagascar despre o conspirație de al ucide pe el însușit de fratele său. Ca formă de recunoștință, regele la angajat pe Ranavalona împreună cu fiul său, prințul Radama I.

Regina crudă.

Când Radama a urcat pe tron, el și-a manifestat ura față de familia Ranavalona – pe care o văzuse drept potențiali rivali politici – executându-i. Pentru a arunca și mai mult amărăciune la căsnicia regală, Radama a fost un băiat alcoolic și nu a considerat niciodată Ranavalona ca soție preferată – în total, el era căsătorit cu doisprezece femei. În plus, Ranavalona nu ia dat niciodată puii.

La moartea lui Radama, în anul 1828 și la mijlocul celor 30 de ani, Ranavalona nu și-a pierdut timpul pentru a-și proclama puterea. Ea sa baricadat imediat în palat și nu a fost singură în încercarea de a smulge coroana. Bazându-se pe legăturile politice pe care le-a țesut de-a lungul vieții, a avut sprijinul ofițerilor de armată, al liderilor sociali și al judecătorilor care și-au alienat principiile tradiționaliste și fundamentaliste.

Proclamând că soțul ei dorea întotdeauna să fie regina, Ranavalona a acționat rapid și a ordonat executarea rivalilor săi, inclusiv un nepot educat al soțului ei, care a fost adevăratul moștenitor al tronului. În plus, a ordonat strangularea femeilor și a copiilor, anihilând complet familia lui Radama așa cum făcuse cu propriul său.

Zvonurile de pe insulă au spus că regele a murit victima otrăvirii într-o agonie atroce. Între timp, regina nu a făcut apariții în public dacă nu era înconjurată de mii de sclavi și soldați.

Poate pentru a diminua lipsa de încredere a poporului său în liderii de sex feminin, guvernul de la Ranavalona a acționat într-un mod deosebit de nemilos. În timpul încoronării ei, ar fi declarat:Nu spuneți niciodată: "Ea este o femeie slabă și ignorantă", cum aș putea să conduc un astfel de mare imperiu? … Nu mă voi închina altor dumnezei decât a strămoșilor mei. Oceanul va fi limita împărăției mele și nu voi renunța la grosimea unui păr din teritoriul meu”.

Purificările creștinilor.

Apoi a început o dezmembrare totală a centrelor educaționale și religioase create de Radama. În anii 1830, regina Ranavalona, ​​care a practicat vindecarea folosind talismani și șamani în mod tradițional, a ordonat să exilă pe toți cei care s-au convertit la creștinism și pe misionarii acestei religii, pe care Radama la invitat din Londra.

Amenzile economice au fost cel mai puțin îngrijorătoare pentru creștini, Ranavalona a avut câțiva oameni atârnați de stânci înalte până când au căzut pur și simplu la moarte. alții Au fost aruncați în containere mari cu apă clocotită, arse în viață și torturate cu o cruzime comparabilă cu cea a Inchiziției spaniole. Mii au fost uciși în procesul izolaționist al reginei.

Unul dintre cei mai cunoscuți creștini care au pierit pe ordinele reginei a fost Rasalama, o femeie care a adoptat numele "Maria". Rasalama a fost unul dintre primii oameni care au primit botezul pe insulă și au transformat-o mai târziu într-un martir.

În timpul călătoriei sale în capitala, unde a fost dus la executare, el sa rugat mereu. Spectacolul a stârnit comunitatea, iar povestea ei a fost transmisă cu voce tare. Rasalama a fost torturat înainte de a fi aruncat la câini pentru a servi drept mâncare.

Testul Tangena.

Înlocuind procesele judiciare, juriile sau orice altă procedură juridică logică, Ranavalona a implementat "Tangena test”.

Hoți, creștini, vrăjitoare și alți agenți de drept au trebuit să înghită trei piei brute de pui și un fruct otrăvitor (The Cerbera manghas, copac numit în mod obișnuit tangena). Dacă nu au putut să arunce toate piei și să supraviețuiască otravă, atunci erau considerați nevinovați. După cum se poate presupune, majoritatea era "vinovată".

Ranavalona chiar a aplicat această tehnică cu iubitorii ei pentru a ști dacă ei i-au fost credincioși. Unii istorici au estimat acest lucru Renunțarea la "nedemn" sa încheiat cu 20% din populație, sau aproximativ 100 de mii de oameni de aproape patru decenii.

Ranavalona împotriva Franței.

În timp ce se lupta cu marina franceză, care a fost ofensată de politicile sale anti-europene, regina a căutat modalități de a împiedica Madagascarul să continue să depindă de comerțul exterior. A reușit cu sprijinul prietenului său și al posibilului iubit, Jean Laborde. Într-un timp scurt, cetățenii au imitat modele ale fabricilor occidentale de a produce arme, muniții, alcool, mătase, săpun, lumanari, porțelan și ceramică.

În timp ce denunță acțiunile francezilor, ironic, Ranavalona sa bucurat de franceză. Și odată cu creșterea vârstei, la fel și violența, paranoia și excentricitatea.

Pentru a semăna groaza în rândul francezilor, "Ranavalona la Cruel" a ordonat ca șefii soldaților francezi căzuți în luptă să fie împinși pe picioare și aranjați de-a lungul plajelor. Francezii s-au încheiat luptând împotriva armatelor, dar acest lucru sa datorat în principal malariei.

În 1845, regina a simțit că are nevoie de o mică odihnă de la politică și de la palat. El a vrut să meargă să vâneze bivoli și, evident, a luat cu el întreaga curte și o comunitate imensă de sclavi.

în jurul 50.000 de oameni au marșat timp de patru luni într-o expediție sălbatică și complet inutilă. O cincime din grupul ăsta gigantic a pierit prin epuizare și înfometare când s-au terminat bunurile.

Trădarea unui fiu

Ranavalona a avut un fiu în 1829. Prințul a crescut, urau practicile de tortură și asasinare pe care le-a implementat mama și chiar a reușit să stabilească relații de prietenie cu câțiva ambasadori europeni din jurul lui. În secret, el a participat și la masele catolice.

Prințul a acordat permisele pe care le-a fost în măsură să le ofere oamenilor de afaceri francezi să exploateze resursele naturale ale insulei.

În spatele reginei, prințul a scris o scrisoare lui Napoleon al III-lea în 1854, unde a cerut Franței să invadeze Madagascarul. Se spune că Radama al II-lea ar fi putut încerca chiar regicide la mai multe ocazii.

În anul 1857, Ranavalona a descoperit în cele din urmă trădarea fiului său și a complicilor săi. El a ordonat rapid execuții îngrozitoare pentru toți, începând o serie de curățiri împotriva europenilor.

Cum ar părea incredibil, dragostea mamei sale a fost mai puternică și a ajuns să-și salveze fiul. A iertat și Jean Laborde, confidentul său. După moartea reginei, Radama al II-lea a răsturnat politicile mamei sale, dar a murit în mâinile tradiționaliștilor în 1863, la doar câțiva ani după ce și-a asumat domnia.

Responsabil pentru până la 2,5 milioane de decese, direct sau indirect, Ranavalona a murit pașnic la vârsta de 80 de ani. În favoarea ta, se poate recunoaște faptul că a ținut aproape de aproape un secol guvernarea colonială europeană a Madagascarului.

Dar, deși a murit, Ranavalona avea încă niște trucuri în mânecă. În timpul înmormântării sale, un pistol de praf a explodat accidental trei clădiri și a ucis mai mulți trecători. În plus, au fost sacrificate 12 mii de cebu și carnea a fost distribuită între cetățeni pentru ao onora. Mulți dintre oamenii săi au crezut că femeia a blestemat națiunea, provocând posesiuni pentru nemulțumirea schimbărilor pe care fiul ei le făcuse după plecarea sa.

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: