Pokazujejo, da je kvantno zapletanje fizično realno

Pokazujejo, da je kvantno zapletanje fizično realno

Eden od najcenjenijih pojavov, ki jih najdemo v znanosti, je kvantno zapletanje – ko delita dve delci, tako da sta globoko povezana in v bistvu delita obstoj, tudi če so lahka oddaljena.

Vendar pa se Einstein ni strinjal s to idejo in ugotovil, da je preveč čudno, da bi bil resničen. Čeprav je tako svetla, kot je nemški znanstvenik mislih zavrnila koncept kvantne zapleta, nov poskus je najmočnejši dokaz, da kvantno zapletanje je resničen pojav.

Svobodna volja

Raziskovalci na MIT v ZDA, na univerzi na Dunaju v Avstriji, v sodelovanju s strokovnjaki iz Kitajske in Nemčije samo zapolniti praznino kvantne mehanike, povezanih s kvantno zaplete. Študija je bila nedavno objavljena v reviji Pisni pregledi fizike.

Ta vakuum od katerih govorimo gre za svobodo izbire, kar kaže, da človeški dejavniki – kot teče poskus, da izberete delce, ki se prepletajo in lastnosti bodo izmerjene, med drugimi dejavniki – lahko na koncu poudaril nekatere spremenljivke razkrijejo kvantno zapletanje, kadar ni prisotna.

"Dvom o kvantni mehaniki se je precej zmanjšal," pravi raziskovalec David Kaiser, profesor fizike na MIT. "Še vedno se ga nisva rešila, vendar se je že zmanjšala za 16 vrst velikosti."

Poskus

Da bi se poskušali čim bolj naključno, se je skupina raziskovalcev odločila, da opazuje zelo starih fotonov oddaljenih zvezd. Osredotočili so se predvsem na tiste zvezde, ki lahko v naši smeri pošiljajo modre in rdeče fotone. Najbolj od teh zvezd je 600 svetlobnih let od Zemlje. Z drugimi besedami, v svetlobi bi nam prineslo 600 let.

Raziskovalna skupina nameščena dva teleskopi, enega na Univerzi na Dunaju in drugo v Avstrijske akademije znanosti prejeti fotoni teh zvezd, ki so bili nato izmeriti. Tu je ključ do tega poskusa, saj je svetloba zvezde ne trpi spremembe v načinu, to pomeni, da vsak, ki niso quantum skrita spremenljivka, ki bi lahko imele vpliv na delce verjetno zgodilo, preden je bila svetloba.

"Ugotovili smo odgovore skladne s kvantno mehaniko v zelo visoki stopnji, v celoti iz tune z napovedmi do Einstein slogu,« pravi Kaiser. "Vsi prejšnji poskusi so bili morda izpostavljeni tej čudni praznino pojasniti ugotovljene rezultate mikrosekunde pred vsakim poskusom, primerjali z našimi 600 let. Potem govorimo o razliki mikrosekund za 600 let, in sicer 16 redov velikosti, "pravi.

Ta študija ni popolnoma zaprla vakuuma svobode izbire, ampak potrjuje, da so čudne značilnosti kvantne mehanike že obstajale vsaj 600 let, in naslednji cilj raziskovalcev je, da to analizo časa še poveča.

Ta poskus je primer, kako nas izboljšave v tehnologiji pomaga, da bolje opazovati vesolje in razumeti, kako stvari delujejo.

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: