Pet najvećih otrovnih tvari

Pet najvećih otrovnih tvari

Kroz povijest je otrov bio je glavna tema razgovora, od Kleopatre i njenih bivših pokusa s opasnim tvarima do ubojstvo Aleksandra Litvinenka, ruskog čovjeka koji je otrovan u Londonu polonija, a nedavno vijest je izradio 2006. godine otvaranje nove istrage Engleske vlasti.

Na internetu je moguće pronaći nekoliko članaka i popisa najviše otrovnih tvari, koji se često klasificiraju na temelju njihove akutne toksičnosti, slijedeći indeks poznat kao LD50, Međutim, akutna toksičnost je samo jedan od čimbenika koji treba uzeti u obzir i oslanjanje isključivo na LD50 ili slične indekse previše je jednostavna.

LD50 (skraćenica za Lethal Dose, 50%) mjeri dozu tvari potrebne za ubijanje polovice određene populacije, obično miševa. Obično se mjeri s potrebnom dozom po jedinici težine životinje. Čini se da je to okrutan, ali objektivan način kvantificiranja kako je smrtonosna određena tvar, a globalna toksičnost mnogo je složenija od ovoga.

Toksikolozi su svjesni ograničenja LD50 i zbog tehničkih razloga mjerenje tih vrijednosti kod životinja sve je češće. Stoga, ovdje je popis tvari koje su otrovnije od njihovih vrijednosti u LD50.

5. Merkur

Smrtonosni efekti žive (Hg) mogu biti najsvježiji u kolektivnoj mašti zahvaljujući primjerima koji autor Lewis Carroll nisu dobili Hatter, znak koji je kronično izložen živu u obavljanju svoje profesije. ali toksičnost žive to ide mnogo dalje, ovisno o velikoj mjeri o vrsti žive koji su uključeni. Organski i anorganski živa spojevi daju različite učinke, a time se to odražava iu njihovim vrijednostima u LD50 (tipično između 1 mg i 100 mg / kg).

Čista živa smatra se manje toksičnim, što je dramatično ilustrirano u slučaju dentalnog pomoćnika koji je pokušao samoubojstvo injektiranjem tekućeg elementa izravno u krvotok. Deset mjeseci kasnije, žena je bila bez ikakvih simptoma, unatoč tome što je živa raspršena u pluća.

4. Polonij-210

Radioizotop koji je upotrijebljen za ubojstvo Aleksandra Litvinenka je strašno otrovan čak iu količinama manjim od milijardu gram. LD50 Polonija-2010 nije intrinzična svojstva njegovog kemijskog sastava. Dok drugi toksični metali, poput arsena i žive, ubijaju zahvaljujući interakciji metala s organizmom, polonija ubija emitiranjem zračenja koja raspada osjetljive biomolekule, uključujući DNA, Ubijanje stanica, Prosječan život – vrijeme potrebno za raspad polovice ingestirajućeg materijala – otprilike je mjesec dana, što dovodi do spora smrt od radioaktivnog trovanja.

3. Arsen

Arsen ima LD50 od oko 13 mg / kg – veće vrijednosti od nekih od tvari na ovom popisu. Unatoč tome, Agencija za otrovne tvari i registar bolesti ona je dala maksimalnu poziciju u klasifikaciji opasnih tvari.

Ovo ukazuje na temeljno pitanje: koliko su zajedničke tvari i koliko su visoke šanse da ih se izložimo. Bez uzimanja u obzir bivših špijuna, šanse za izlaganje poloniju ili botulinum toksinu u dovoljnim količinama za ubiranje su minimalne. Međutim, Kronična izloženost toksičnim metalima je stvarnost za mnoge ljude širom svijeta i jednostavan indeks akutne toksičnosti poput LD50, jednostavno ne možete integrirati ovu varijablu u jednadžbu.

2. Zmijski toksini

Veliki dio zmija oni se sastoje od mješavine raznih proteina s LD50 obično nižim od 1 mg / kg. Međutim, važna komplikacija ovog indeksa je brzina kojom djeluju različiti otrovi. Dok neke zmije mogu ubrizgati jako moćne otrove, drugi, manje moćni, mogu ubiti mnogo brže, To je izuzetno važan aspekt. Moćan, ali sporo djelujući, otrov može ponuditi dovoljno vremena za davanje antidota, a otrov koji brzo djeluje, čak i ako ima niži LD50, mogao bi ubiti prije nego što žrtva može dobiti liječničku pomoć.

1. Botulinum toksini.

Često je čuti da botulinum toksini koriste u kozmetičkoj industriji (uključujući Botox), međutim, obitelj botulinum toksini imaju među svojim članovima najviše otrovne tvari poznat po čovjeku. Indeksi LD50 izračunati za tih sedam proteina procijenjeni su na 5 ng / kg (ng znači nanogram, jedan milijarditi dio gram)

Ne-smrtonosne količine ubrizgane u miševe mogu paralizirati pogođeni dio do mjesec dana.Nevjerojatna selektivnost ovih toksina za određene tipove stanica u ljudskom tijelu doista je izvanredna, ali također znači da mnoge vrste (uključujući sve beskralješnjake) jednostavno ne utječu.

Pogledajte videozapis: ARONIJA – Koja su to ljekovita svojstva aronije?

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: