Pet najbolj strupenih snovi

Pet najbolj strupenih snovi

Skozi zgodovino je strup bila glavna tema razprave, od Kleopatre in njenih nekdanjih poskusov z nevarnimi snovmi do 2006 umoru Aleksandra Litvinenka, ki je ruski človek, ki je bil zastrupljen v Londonu s polonijem, v zadnjem času pa je bila novica, ki jo je začetek nove preiskave s strani oblasti Anglije.

Na internetu je mogoče najti več člankov in seznamov najbolj strupene snovi, ki se pogosto razvrščajo glede na njihovo akutno strupenost, po indeksu, znanem kot DL50. Vendar je akutna toksičnost le eden od dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, pri čemer se zanaša izključno na LD50 ali podobne indekse preveč poenostavljeno.

LD50 (okrajšava za Lethal Dose, 50%) meri odmerek snovi, potrebne za ubijanje polovice določene populacije, ponavadi miši. Običajno se meri s potrebnim odmerkom na enoto teže živali. Zdi se, da je to krut, vendar objektiven način za določanje, kako smrtonosna je določena snov, in vendar je globalna toksičnost veliko bolj zapletena kot to.

Toksikologi se zavedajo omejitev LD50 in zaradi tehničnih razlogov je merjenje teh vrednosti pri živalih vedno manj pogosto. Zato je tukaj seznam snovi, ki so bolj strupene, kot bi lahko kazale njihove vrednosti v LD50.

5. živo srebro

Smrtonosni učinki živega srebra (Hg), lahko svež v kolektivne domišljije zaradi primerov, da je pisatelj Lewis Carroll ni dobil prek Hatter, ki je pri opravljanju svojega poklica kronično izpostavljen živemu srebru. Ampak strupenost živega srebra gre še veliko več, kar je v veliki meri odvisno od vrste vključenega živega srebra. Organske in anorganske živosrebrove spojine dajejo različne učinke, zato se to odraža tudi v njihovih vrednosti v LD50 (tipično med 1 mg in 100 mg / kg).

Čisto živo se šteje za manj strupeno, kar je dramatično ponazorjeno v primeru zobnega asistenta, ki je poskusila samomor z vbrizgavanjem tekočega elementa neposredno v njen krvni obtok. Deset mesecev kasneje je bila ženska učinkovito brez simptomov, kljub temu, da je živo srebro razpršeno v pljučih.

4. Polonij-210

Radioizotop, ki je bil uporabljen za ubijanje Aleksandra Litvinenka, je strašno strupen tudi v delih, ki so manjši od milijarde gramov. LD50 polonij-2010 ni bistvena lastnost njegove kemične sestave. Medtem ko druge strupene kovine, kot sta arzen in živo srebro, ubili z interakcijo kovine s telesom, polonij oddajajo sevanje ubije razpade občutljive biomolekule, vključno z DNA ugotovljeno, ubijanje celic. Njeno povprečno življenje – čas, potreben za razpad polovice zaužitega materiala – je približno en mesec, kar vodi do počasna smrt zaradi radioaktivnih zastrupitev.

3. Arzen

Arzen ima LD50 približno 13 mg / kg – vrednosti večje razsežnosti kot nekatere snovi s tega seznama. Kljub temu, Agencija za strupene snovi in ​​registra bolezni podelila je najvišji položaj pri razvrščanju nevarnih snovi.

To izpostavlja temeljno vprašanje: kako pogosti so snovi in ​​kako velike so možnosti, ki jim jih izpostavljamo. Brez upoštevanja nekdanjih vohunov so možnosti za izpostavljenost poloniju ali botulinusovemu toksinu v zadostnih količinah za ubijanje minimalne. Vendar pa je Kronična izpostavljenost toksičnim kovinam je resničnost za mnoge ljudi po svetu in enostaven indeks akutne toksičnosti, kot je LD50, preprosto ne morete vključiti te spremenljivke v enačbo.

2. Snovi toksinov

Velik del kače sestavljajo mešanica različnih beljakovin z LD50 pogosto nižjo od 1 mg / kg. Vendar pa je pomemben zaplet tega indeksa hitrost, s katero delujejo različni strupi. Medtem ko lahko nekatere kače vbrizgajo zelo močne strupe, druge, manj močne, lahko Ubiti veliko hitreje. To je izredno pomemben vidik. Močan vendar počasna strup, lahko ponudi dovolj, da zagotovi protistrup čas, medtem ko je hitro delujoči strup, čeprav ima nižjo LD50 lahko ubije preden žrtev uspelo dobiti zdravstveno oskrbo.

1. Botulin toksini.

Pogosto je slišati, da se botulinusilni toksini uporabljajo v kozmetični industriji (vključno z Botoxom), vendar družina botulinovi toksini so med svojimi členi najbolj strupene snovi znano po človeku. Indeksi LD50, izračunani za sedem beljakovin, so bili ocenjeni na 5 ng / kg (ng pomeni nanogram, en milijardit gramov gramov)

Ne-smrtonosne količine, vbrizgane v miši, lahko prizadene okončine paralizirajo do enega meseca.Neverjetna selektivnost teh toksinov za določene vrste celic v človeškem telesu je resnično izjemna, vendar tudi pomeni, da veliko vrst (vključno z vsemi nevretenčarji) preprosto ni prizadeto.

Oglejte si video: Kako strupene so kemikalije v vodi v soli? Marjan Rupnik, Karma Čangčub

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: