Otkrivaju mehanizam kojim "plavo svjetlo" uzrokuje oštećenje očiju

Otkrivaju mehanizam kojim “plavo svjetlo” uzrokuje oštećenje očiju

Nekoliko godina upozorava na to kako štetno za naše oči može biti prekomjerna izloženost plavoj svjetlosti, loša navika koja doprinosi postupnom gubitku vida tijekom života. Međutim, ovaj put skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Toledu, Ohio, Sjedinjene Države, pronašla je mehanizam takvog toksičnog učinka. Ovdje ćemo predstaviti još jedan razlog za vas da razmislite ozbiljno ograničiti izlaganje očiju na svjetlinu ekrana kao što su mobiteli, dugo nakon što je sunčeva svjetlost nestaje.

"Nitko nije tajna da plava svjetlost naškodila našu viziju oštećujući mrežnicu oka. Naši eksperimenti objasniti kako se to dogodi, a nadamo se da će to dovesti do terapija koje usporavaju makularnu degeneraciju, kao novi tip prevara „, rekao je Ajith Karunarathne kemičar, viši istraživač koji je vodio studiju.

Makularna degeneracija s godinama je spor raspada stanica nalazi iza svjetlo osjetljive tkiva unutar očne jabučice, čineći ga teško za prijenos hranjivih tvari i otpada su eliminirani. Postupno, mrežnica umire i ostavlja slijepo mjesto u porastu, što na kraju dovodi do potpunog gubitka vida.

Bolest je odgovorna za otprilike 50% slučajeva oštećenja vida, pa bi stoga saznali više o mehanizmima koji ga aktiviraju i njezinim utjecajima može pomoći mnogim ljudima da zadrže zdravlje organa jednako važnog kao i oko, barem nekoliko godina.

Studija

Znanstvenici su već sumnjao da valne duljine svjetlosti na plavom kraju mogu pogoršati makularnu degeneraciju. Kako bi razumjeli opseg tog učinka, Karunarathne i njezin tim usredotočili su se na kemikaliju prisutnu u mrežnici poznatoj kao ja retinaldehído, oblik vitamina A koji reagira na svjetlo.

Dobra vizija zahtijeva stalnu ponudu molekula retina. Istraživači su već bili svjesni da se iskrivljeni oblik retinaldehidne molekule, nazvan trans-trans (ATR), može smatrati otrovnim u dovoljnim količinama. To je zato što ATR ima tendenciju transformacije u lipofuscin, molekulu koja ima potencijal da utječe na stanične strukture. Ali što uzrokuje taj učinak? Očigledno sam lipofušcin nije problem, problem je plavo svjetlo.

Papir plavog svjetla.

Istraživači su dodali retinaldehid u nekoliko staničnih struktura i analizirali rezultate jer su bili izloženi različitim plavim valnim duljinama. Kada je bilo koji oblik retinaldehida bio izložen plavim valnim duljinama, molekula u staničnoj membrani bila je iskrivljena, Nakon toga slijedi pojavljivanje kalcija koji je promijenio oblik ćelije, promjene koja je konačno postala odgovorna za njegovu smrt.

Isti učinak nije opažen kada je retinaldehid bio izložen drugim bojama. Samo su te plave valne duljine činile da potiču molekulu na takav način da je pretpostavljao toksičnu osobinu. Međutim, najgore je to oštećenje nije ograničeno na foto-receptorske stanice oka, Tim su testirali svoje rezultate u različitim vrstama tkiva, uključujući srčane stanice, neurone i stanice raka i otkrio je sve bi moglo biti pod utjecajem plavog svjetla.

Budući da se retinaldehid može kretati kroz tijelo, stvara se autentična zabrinutost oko difuzije koja bi taj toksični učinak imao.

Makni se s ekrana.

Općenito, to je antidot za ovu vrstu oštećenja stanica: derivat vitamina E poznat kao alfa-tokoferol sposobnog za regulaciju na oksidirajuće djelovanje one stanice, koje postaju toksični. Nažalost, kako starimo, postaje teže prenositi taj spoj u stanice gdje je to najpotrebnije. Za sada nije jasno da li terapije koje povećavaju razinu vitamina E mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od bolesti očiju.

Do sada, nova studija nudi još jedan razlog za oprez i ostati daleko od pametnih telefona noću, ili pronaći način da se smanji izloženost u svjetlu monitora.

Nemoguće je potpuno izbjeći plavo svjetlo, osobito tijekom dana. Uostalom, odgovoran je za regulaciju našeg cirkadijalnog ritma, unutarnji sat koji naše tijelo posjeduje. No, kao što su naši noći postaju sve osvijetljen LED tehnologiji, također će izložiti čak i više plavog svjetla nego smo trebali, zbunjujuće naše cirkadijurni ritmovi.

Pogledajte videozapis: SCP-261 Pan-dimenzionalni aparat za prodaju. Sigurno. Hrana / piće scp

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: