NASA mendedahkan idea terbaik rumah untuk menjajah Marikh

NASA mendedahkan idea terbaik rumah untuk menjajah Marikh

Agensi angkasa AS menganjurkan pertandingan dengan tujuan mengintegrasikan projek-projek yang berkaitan dengan pembangunan habitat untuk penerokaan planet merah. Mencapai Marikh sudah menjadi cabaran bagi kemanusiaan, tetapi ia merupakan fasa pertama cabaran yang rumit: perlu penjelajahan mempunyai syarat-syarat minimum untuk hidup dan selesa sehingga mereka dapat menyelesaikan misi.

Berfikir tentang aspek ini, pada tahun 2014 NASA melancarkan satu pertandingan untuk dipilih idea terbaik dalam pembuatan rumah yang akan digunakan di tanah Martian. Selepas analisis yang luas mengenai projek-projek, lima inisiatif terbaik akhirnya diumumkan kepada umum.

Cabaran utama pertandingan ini adalah untuk merekabentuk model rumah yang boleh dibina daripada pencetak 3D: untuk menunjukkan bahawa pembinaan itu berdaya maju, pasukan perlu membangunkan sebahagian daripada rumah-rumah ini dengan cara yang sebenar. Dan ia adalah bahawa, dari sudut pandangan pakar-pakar, untuk mengambil jalan keluar Percetakan 3D adalah cara termudah, paling cepat dan paling selamat untuk membina struktur di tempat di mana kekurangan sumber.

Untuk mendapatkan idea-idea untuk menerima kelulusan, terdapat keperluan minimum yang lain: bangunan perlu mempunyai sekurang-kurangnya 92 meter persegi dan kemudahan yang cukup supaya sekurang-kurangnya empat orang dapat hidup di dalamnya. Pembinaan bangunan juga perlu dilakukan secara autonomi, supaya Apabila penjelajah tiba di Marikh, rumah akan menunggu mereka.

Buat masa ini, konsep terbaik yang diterima oleh kakitangan NASA telah dibangunkan oleh pasukan yang dipanggil Zopherus, yang berpusat di Arkansas, kerana akan menggunakan tanah yang sama di Mars sebagai "simen" untuk membina modul yang akan sesuai dengan bentuk sarang.

Peringkat seterusnya membayangkan bahawa lima finalis bersaing untuk membangunkan projek mereka dan membentangkannya di final, yang akan berlangsung pada 2019 dan akan mengedarkan sejumlah AS $ 2 juta. Cabarannya adalah untuk membuat model sebenar projek mereka, yang mesti mempunyai sepertiga dari saiz asal. Semoga kemenangan terbaik.

Tonton video itu: Legenda Segitiga Bermuda

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: