Mereka menunjukkan bahawa entanglement kuantum secara fizikal sebenar

Mereka menunjukkan bahawa entanglement kuantum secara fizikal sebenar

Salah satu fenomena yang paling aneh yang boleh dijumpai dalam sains adalah kekeliruan kuantum – apabila dua zarah berinteraksi supaya mereka sangat berhubung dan pada dasarnya berkongsi kewujudan, walaupun mereka adalah tahun cahaya jauh.

Walau bagaimanapun, Einstein tidak bersetuju dengan idea ini dan menyimpulkan bahawa ia adalah terlalu pelik menjadi nyata. Walaupun minda yang cemerlang seperti ahli sains Jerman menolak konsep kekeliruan kuantum, eksperimen baru adalah bukti paling kuat yang entanglement kuantum adalah fenomena sebenar.

Kehendak bebas

Penyelidik dari MIT di Amerika Syarikat, dari University of Vienna di Austria, dengan kerjasama pakar dari China dan Jerman baru saja memenuhi jurang mekanikal kuantum yang berkaitan dengan kekurangan kuantum. Kajian itu diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal Surat Pemeriksaan Fizikal.

Jurang ini yang kita bicarakan adalah mengenai kebebasan pilihan, yang mencadangkan apa faktor manusia – seperti pelaksanaan eksperimen, pilihan zarah yang akan dijalin dan sifat-sifat yang akan diukur, antara faktor-faktor lain – mungkin akan menonjolkan beberapa pemboleh ubah yang mereka mendedahkan kelainan kuantum apabila tidak hadir.

"Keraguan di sekitar mekanik kuantum telah berkurangan," kata penyelidik, David Kaiser, seorang profesor fizik di MIT. "Kami masih belum menyingkirkannya, tetapi ia telah dikurangkan sebanyak 16 pesanan magnitud."

Eksperimen

Untuk cuba sama rawak, kumpulan penyelidik memutuskan untuk memerhatikan fotonya yang sangat tua bintang jauh. Mereka tertumpu terutamanya pada bintang-bintang yang mampu menghantar foton biru dan merah ke arah kami. Yang paling dekat dengan bintang-bintang ini ialah 600 tahun cahaya dari Bumi. Dalam erti kata lain, dalam cahaya ia akan mengambil masa 600 tahun untuk sampai kepada kami.

Pasukan penyelidikan memasang dua teleskop, satu di Universiti Vienna dan yang lain di Akademi Sains Austria untuk menerima foton bintang-bintang ini, yang kemudiannya diukur. Inilah kunci eksperimen: kerana cahaya bintang tidak mengalami perubahan dalam cara ini, ini bermakna mana-mana pembolehubah bukan kuantum tersembunyi yang boleh mempengaruhi pengaruh zarah-zarah yang mungkin berlaku sebelum cahaya dipancarkan.

"Kami mendapati tindak balas yang konsisten terhadap mekanik kuantum ke tahap yang sangat tinggi, sama sekali tidak selari dengan ramalan gaya Einstein," kata Kaiser. "Semua eksperimen terdahulu mungkin telah tertakluk kepada vakum yang aneh ini untuk menjelaskan hasil mikrosecond sebelum setiap percubaan, berbanding 600 tahun kami. Kemudian kita bercakap mengenai perbezaan mikrosekondang selama 600 tahun, iaitu, 16 pesanan magnitud, "katanya.

Kajian ini tidak sepenuhnya menutup vakum kebebasan pilihan, tetapi menegaskan bahawa ciri-ciri aneh mekanik kuantum sudah wujud selama sekurang-kurangnya 600 tahun, dan matlamat seterusnya penyelidik adalah untuk meningkatkan masa analisis ini.

Percubaan ini adalah contoh bagaimana penambahbaikan teknologi membantu kami untuk memerhatikan alam semesta dan memahami bagaimana keadaan berfungsi.

Tonton video itu: China memimpin dalam percobaan ruang kuantum – Tomonews

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: