Masa depan yang dahsyat bagi kemanusiaan yang dibentangkan dalam video Pentagon

Masa depan yang dahsyat bagi kemanusiaan yang dibentangkan dalam video Pentagon

Penempatan informal yang besar, malapetaka alam sekitar, jenayah terancang dan perang saudara. Semua yang digambarkan dengan adegan kekacauan semasa, diterangkan oleh penyiar suara doh. Ia boleh menjadi fiksyen sains bajet yang rendah, tetapi ia lebih membimbangkan.

Ia adalah video latihan yang dihasilkan oleh Pentagon dan diterbitkan oleh laman Amerika The Intercept. Dalam video kira-kira lima minit bertajuk "Bandar Mega: Masa Depan Bandar, Kerumitan Baru," Angkatan Tentera AS membayangkan apa yang akan menjadi metropolis pada tahun 2030.

"Ketidaksamaan antara golongan miskin dan golongan kaya akan meningkat, dan ketegangan etnik dan agama akan menjadi elemen yang mentakrifkan masyarakat," kata penutur itu, dan kemudian menunjukkan bahawa "penempatan tidak tetap akan berkembang dengan pesat." "Inilah masa depan dunia kita, yang mana kita tidak bersedia."

Dalam wawasan tentera Amerika Syarikat, terdapat juga perbualan tentang Internet, yang mereka anggap akan dipenuhi oleh "sistem ekonomi haram"(Sekiranya dibina berdasarkan mata wang maya seperti Bitcoin) dan "sindiket jenayah" yang akan mempunyai "jangkauan global". Pendek kata, dystopia yang sahih.

Selepas itu, video tersebut mengatakan bahawa tentera Amerika Syarikat mesti mencipta semula dirinya, kerana ia akan menjadi semakin sukar untuk mengenal pasti dan menyerang musuh bercampur-campur di kalangan penduduk. Dan mereka memetik penulis Cina Sun Tzu, menafsirkan semula perenggan dari Seni perang: "Hindari bandar, atau mengepung mereka". "Tetapi tentera kita perlu beroperasi dalam konteks itu."

Akhirnya, adegan muncul yang mungkin paling menakutkan: askar dengan topeng, mencadangkan kemungkinan serangan pengganas dengan senjata kimia atau biologi.

Walau bagaimanapun, mari kita fahami bahawa askar tempur mesti disediakan untuk yang paling teruk, walaupun untuk visi yang paling pesimis masa depan.

Yang paling optimistik mengatakan bahawa masa depan akan menjadi lebih baik, dan penglihatan pesimis ini hanya melemahkan evolusi teknologi yang akan membolehkan kita mempunyai akses kepada sumber yang sangat penting pada kos yang lebih rendah.

Contohnya ialah kos menghasilkan tenaga solar, yang pada tahun 2016 lebih murah daripada minyak. Robotik, realiti tambahan, bioteknologi dan nanoteknologi mungkin akan membawa kita kepada revolusi yang akan mengubah organisasi kita secara drastik menjelang 2030.

Tonton video itu: INILAH Kekuatan Dahsyat Yang Akan Dikuasai Boruto Di Masa Depan

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: