Lima bahan paling beracun

Lima bahan paling beracun

Sepanjang sejarah racun telah menjadi topik perbincangan penting, dari Cleopatra dan eksperimen kuno dengan bahan berbahaya hingga pembunuhan pada tahun 2006 oleh Alexander Litvinenko, seorang lelaki Rusia yang diracun di London dengan polonium, dan yang baru-baru ini membuat berita oleh pembukaan siasatan baru oleh pihak berkuasa England.

Di Internet adalah mungkin untuk mencari beberapa artikel dan senarai bahan-bahan yang paling beracun, yang sering dikelaskan berdasarkan ketoksikan akut mereka, berikutan indeks yang dikenali sebagai DL50. Walau bagaimanapun, ketoksikan akut hanya salah satu daripada faktor yang perlu dipertimbangkan, dan bergantung semata-mata pada LD50 atau indeks yang sama terlalu sederhana.

LD50 (singkatan untuk Lethal Dose, 50%) mengukur dos bahan yang diperlukan untuk membunuh separuh daripada populasi tertentu, biasanya tikus. Ia biasanya diukur dengan dos yang diperlukan untuk berat badan haiwan. Ini seolah-olah menjadi cara kejam, tetapi objektif untuk mengukur bagaimana mematikan bahan tertentu, namun, keracunan global jauh lebih kompleks daripada ini.

Toksikologi menyedari tentang keterbatasan LD50 dan, atas sebab-sebab teknikal, mengukur nilai-nilai ini pada haiwan menjadi kurang kerap. Oleh itu, di sini adalah senarai bahan yang lebih beracun daripada nilai-nilai mereka dalam LD50 yang dapat ditunjukkan.

5. Merkuri

Kesan merkuri (Hg) yang boleh membawa maut adalah yang paling segar dalam imaginasi kolektif berkat contoh yang ditulis oleh penulis Lewis Carroll The Hatter, seorang watak yang kronik terdedah kepada merkuri semasa menjalankan profesinya. Tetapi toksisitas merkuri ia lebih jauh, bergantung kepada sebahagian besar jenis mercury yang terlibat. Sebatian merkuri organik dan bukan organik memberikan kesan yang berbeza dan, akibatnya, ini juga ditunjukkan dalam nilai-nilai mereka dalam LD50 (biasanya antara 1mg dan 100mg / kg).

Raksa merkuri dianggap kurang toksik, seperti digambarkan dengan dramatik dalam kes seorang pembantu pergigian yang cuba membunuh diri dengan menyuntikkan unsur cair terus ke dalam aliran darahnya. Sepuluh bulan kemudian, wanita itu bebas dari sebarang gejala, walaupun mempunyai merkuri tersebar di paru-paru.

4. Polonium-210

Radioisotop yang digunakan untuk membunuh Alexander Litvinenko sangat toksik walaupun dalam bahagian yang kurang dari satu bilion gram. LD50 Polonium-2010 bukan merupakan sifat intrinsik komposisi kimianya. Walaupun lain-lain logam toksik, seperti arsenik dan raksa, membunuh kerana interaksi logam dengan organisma, polonium membunuh dengan memancarkan radiasi yang menghancurkan biomolekul sensitif, termasuk DNA, membunuh sel-sel. Hayat purata – masa yang diperlukan untuk hancur separuh bahan tertelan – adalah kira-kira sebulan, yang membawa kepada kematian lambat akibat keracunan radioaktif.

3. Arsenik

Arsenik mempunyai LD50 kira-kira 13 mg / kg – nilai magnitud yang lebih tinggi daripada beberapa bahan dalam senarai ini. Walaupun demikian, Agensi untuk Bahan-bahan Toksik dan Penyakit Penyakit ia memberikan kedudukan maksimum dalam klasifikasi bahan berbahaya.

Ini menonjolkan satu persoalan asas: betapa biasa adalah bahan dan betapa tinggi kemungkinan kita mendedahkan diri kita kepada mereka. Tanpa memperhatikan bekas mata-mata, kemungkinan terdedah kepada toksin polonium atau botulinum dalam jumlah yang mencukupi untuk membunuh adalah minima. Walau bagaimanapun, Pendedahan kronik kepada logam toksik adalah kenyataan untuk ramai orang di seluruh dunia, dan indeks ketoksikan akut yang sederhana seperti LD50, anda tidak boleh menggabungkan pembolehubah ini ke dalam persamaan.

2. Toksin ular

Bahagian besar ular ular mereka terdiri daripada campuran pelbagai protein dengan LD50 yang lazimnya lebih rendah daripada 1 mg / kg. Walau bagaimanapun, satu komplikasi penting bagi indeks ini adalah kelajuan yang mana pelbagai racun bertindak. Walaupun beberapa ular boleh menyuntik racun yang sangat kuat, yang lain, kurang kuat, boleh membunuh lebih cepat. Ini adalah aspek yang sangat penting. Racun yang kuat, tetapi perlahan, boleh memberikan masa yang cukup untuk penawar yang diberikan, sementara racun bertindak cepat, walaupun mempunyai LD50 yang lebih rendah, boleh membunuh sebelum mangsa dapat mendapatkan bantuan perubatan.

1. Racun botulinum.

Sukar untuk mendengar bahawa toksin botulinum digunakan dalam industri kosmetik (termasuk Botox), bagaimanapun, keluarga Toksin botulinum mempunyai antara ahli yang paling toksik yang diketahui oleh lelaki. Indeks LD50 yang dikira untuk tujuh protein ini dianggarkan pada 5 ng / kg (ng berarti nanogram, satu bilion gram)

Jumlah tidak berbahaya yang disuntik ke dalam tikus boleh melumpuhkan anggota yang terjejas sehingga sebulan.Selektiviti yang luar biasa dari toksin ini untuk jenis sel tertentu dalam tubuh manusia sangat luar biasa, tetapi ia juga bermakna banyak spesies (termasuk semua invertebrata) tidak terjejas.

Tonton video itu: Jangan Disentuh! 15 SERANGGA PALING MEMATIKAN DI DUNIA

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: