Kenapa patung Yunani mempunyai anggota badan kecil?

Kenapa patung Yunani mempunyai anggota badan kecil?

Pada zaman purba, orang Yunani menukar tubuh lelaki menjadi fetish melalui patung-patung yang mewakili lelaki berkuasa dan berotot. Kadang-kadang karya seni meliputi bahagian-bahagian tubuh yang intim dengan kain, tetapi pada masa-masa lain mereka menunjukkan angka telanjang sepenuhnya.

Dari perspektif kontemporari, badan-badan ini memenuhi ideal, kecuali butiran kecil: "mereka mempunyai penising kecil berbanding dengan purata manusia"Bertengkar Andrew Lear, seorang ahli sejarah seni yang mempunyai khusus dalam seksualiti hadir dalam karya-karya Yunani purba. "Biasanya kita boleh menghargai mereka yang lembap."

Saiz tidak penting

Sepanjang sejarah, pencinta dan ahli sejarah seni kontemporari yang tidak terkira banyaknya telah melihat sifat kerendahan pihak intim diwakili dalam ukiran klasik maharaja, tuhan dan manusia elit dalam kerja-kerja Yunani. Ahli-ahli kecil seolah-olah tidak sesuai dengan badan-badan besar dan personaliti mitos yang mewakili watak-watak ini. Tetapi ada alasan bagi orang Yunani purba untuk memilih perkadaran estetik ini.

Berbalik 2400 tahun ke masa lalu, di Greece purba, ahli-ahli tegak besar tidak dianggap wajar, walaupun dilihat sebagai tanda kuasa atau kekuatan. Seorang dramatis Yunani bernama Aristophanes, diringkaskan dalam karyanya Awan (C. 419-423 B.C.), ciri-ciri yang ideal bagi rakan-rakan lelaki mereka dengan "dada berkilat, kulit bercahaya, bahu besar, lidah pendek, pantat besar, cipote kecil".

Ahli sejarah Paul Chrystal juga melakukan pelbagai penyelidikan terhadap cita-cita lama ini. "Seorang ahli kecil bersatu dengan cita-cita Yunani kecantikan maskulin," jelas beliau dalam karyanya Di Tempat Tidur dengan Orang Yunani Kuno. "Ia adalah lambang budaya yang unggul dan satu model tamadun."

Dalam seni orang Yunani kuno, banyak ciri-ciri seorang lelaki penting diwakili dalam bentuk yang luas, tegas, dan cemerlang. Oleh itu, mengapa prinsip estetik yang sama tidak digunakan pada zakar? Seperti yang dicadangkan oleh Lear dan ahli sejarah yang lain, sebahagian daripada jawapan kepada soalan ini adalah dalam ahli-ahli cara apa-apa lelaki terpuji lain telah digambarkan.

Semakin "sederhana", semakin baik.

Khususnya orang-orang satir, watak-watak yang berahi dan jahat digunakan untuk digambarkan dengan organ-organ genital yang besar dan tegak, kadang-kadang sebesar torsos mereka. Mengikut mitologi, makhluk-makhluk ini mereka adalah separuh manusia dan separuh haiwan, ciri khas yang merendahkan masyarakat Yunani. "Para ahli besar menganggap diri mereka kurang ajar dan di luar norma budaya, pameran yang sangat tipikal dari orang barbar di dunia," jelas Chrystal.

Tetapi kualiti ini tidak eksklusif untuk satir, Dalam komedi Yunani, orang bodoh juga mempunyai alat kelamin yang besar. Menurut Chrystal, ia adalah "tanda kebodohan, [menjadi lebih binatang daripada seorang lelaki". Ini telah diekstrapulkan kepada perwakilan seni Mesir, musuh purba orang Yunani.

Jadi ia adalah bahawa satyrs, bodoh dan musuh dilihat sebagai betul-betul bertentangan dengan allah hujung dan wira lelaki, watak-watak yang telah diberi penghormatan untuk kawalan diri dan kecerdasan (bersama-sama dengan kualiti yang lain yang memerlukan sekatan tertentu, seperti berhemah dan kesetiaan). Jika orang-orang besar itu mewakili kecacatan besar, maka "anda boleh membuat kesimpulan itu zakar yang kecil dan lembab adalah tanda kawalan diri"Jelas Lear.

Makna tersembunyi.

Pada masa kini, yang berbakat sering disamakan dengan kuasa dan juga kepimpinan yang baik, "zakar tidak pernah menjadi lambang kejantanan atau kelelakian di Greece Purba, kerana ia telah dalam budaya lain," kata Chrystal. "Kuasa datang dari akal yang diperlukan untuk menjadikan lelaki bertanggung jawab untuk menjadi ayah, memanjangkan keturunan dan oikos [unit keluarga] serta mengekalkan polis [bandar raya] ".

Tidak syak lagi bahawa semua seni Greece purba, perwakilan zakar – dan kepelbagaian mereka dalam saiz – adalah semata-mata simbolik. Lear seperti yang dicadangkan, ini boleh bertindak balas kerana artis pada masa itu digambarkan nudes lelaki begitu kerap, walaupun sifat atau naratif tidak memerlukan. "Mereka menggunakan ahli sebagai indeks watak," kata Lear.

Tonton video itu: Pengen Hamil, 10 Tradisi Aneh bahkan Konyol ini dilakukan Wanita di Beberapa Negara

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: