Ilha da Queimada Grande: "pulau ular" di Brazil

Ilha da Queimada Grande: “pulau ular” di Brazil

40 km dari pantai Brazil terdapat sebuah pulau di mana penduduk tempatan berfikir dua kali sebelum berani masuk. Legenda itu mengatakan bahawa nelayan terakhir yang hilang sangat dekat dengan pesisirnya didapati beberapa hari kemudian diangkut ke dalam perahu sendiri, terbunuh dalam sekumpulan darah besar.

Tempat misteri ini dikenali oleh Brazil dengan nama Ilha da Queimada Grande, dan sangat berbahaya untuk meletakkan satu kaki di sebidang tanah ini di tengah lautan itu pihak berkuasa Brazil mempertimbangkan lawatan mana-mana orang yang menyalahi undang-undang. Bahaya pulau ini diwakili oleh ujung ular emas, sejenis Bothrops yang merupakan antara yang paling maut di dunia.

Ular ular dapat mengukur hingga setengah meter dan anggaran menunjukkan itu terdapat antara 2000 dan 4000 spesimen di pulau itu, sebab mengapa ia dikenali sebagai pulau ular. Spearheads sangat beracun sehingga gigitan dapat membunuh manusia dalam beberapa jam.

Ahli genus Bothrops bertanggungjawab untuk lebih banyak kematian di benua Amerika daripada sekumpulan ular beracun yang lain.

Legenda mengenai asal usul Ilha da Queimada Grande.

Pada masa ini, pulau ular tidak didiami sepenuhnya, walaupun pada akhir tahun 1920 ada orang yang tinggal di tempat ini, pada masa yang, menurut legenda, pengendali rumah api itu bersama-sama dengan keluarganya mati beracun oleh ular yang masuk melalui tingkap. Hari ini, Tentera Laut Brazil berkunjung ke pulau ini untuk menjaga rumah api dan memastikan tidak ada pengembara yang berkeliaran di sini.

Satu lagi legenda tempatan mengatakan bahawa ular ini dibawa oleh lanun yang ingin melindungi harta karun yang tersembunyi di tempat ini. Walau bagaimanapun, kehadiran ular yang begitu banyak di tempat yang luar biasa ini disebabkan oleh kenaikan paras laut, cerita kurang menarik daripada bajak laut dan khazanah, tetapi masih menarik.

Ilha da Queimada digunakan untuk menjadi sebahagian daripada kawasan benua Brazil, tetapi 10,000 tahun yang lalu terdapat peningkatan dalam tahap air yang akhirnya memisahkan kawasan tanah ini sehingga ia menjadi sebuah pulau.

Selama beribu-ribu tahun ini, binatang-binatang yang terpencil di pulau itu menyampaikan adaptasi evolusi yang berbeza dari yang tetap di tanah besar, terutama ular-ular tombak emas. Sejak di pulau itu mereka tidak mempunyai mangsa untuk memburu tetapi burung, sifat ibu menyediakan mereka racun super kuat untuk memusnahkan mana-mana burung hampir sejurus.

Burung tempatan telah belajar untuk mengelakkan terjebak oleh pemangsa yang bersembunyi di pulau itu, jadi ular lebih bergantung pada burung-burung yang melawat untuk mendapatkan makanan.

Tonton video itu: Pulau Terhoror Di Dunia !! Tak Satupun Manusia Mampu Selamat Lebih Dari Sehari Di Tempat Ini

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: