Iklan abad ke-20 yang memberi amaran tentang feminis berbahaya

Iklan abad ke-20 yang memberi amaran tentang feminis berbahaya

Malah di zaman kita ada orang yang tidak memahami pergerakan feminis tentang pembenaran. Walau bagaimanapun, pada permulaan abad ke-20, Perjuangan wanita untuk mendapatkan hak yang sama sangat menakutkan lelaki bahawa mereka juga merasakan keperluan untuk mencipta satu cara dengan mana mereka akan menghalang kemajuan "ancaman" ini.

Profesor Catherine H. Palczewski, seorang pakar jantina di University of Northern Iowa, di Amerika Syarikat, menyimpan satu siri poster propaganda pada masa itu, yang mendedahkan kepada kita idea kuno bahawa untuk perubahan dalam dinamika sosial terpaksa membuat mereka ketakutan.

Imej-imej yang disusun di laman web Vintage Everyday menunjukkan ilustrasi sufraget, mereka yang berjuang untuk hak mengundi, sebagai kesalahan terhadap nilai keluarga.

Walaupun masyarakat masih melancarkan pertempuran untuk hak wanita untuk memperoleh pendapatan yang sama seperti lelaki dan untuk menghentikan budaya rogol, iklan-iklan ini adalah peringatan tentang sejauh mana kita maju, dan bahawa bahaya sebenar sedang kembali ke masa lalu.

Hari pengundian.

Isteri saya menyertai pergerakan hak pilih (saya menderita sejak itu).

Ini bukan kerja lelaki.

Di pinggan: "semua orang bekerja, tetapi ibu adalah pemain hak pilih". Di bawah: "Saya mahu mengundi, tetapi isteri saya tidak akan membenarkan saya."

"Akhirnya, kedamaian."

"Siapa yang bercakap mengenai perceraian."

Suffragettes yang tidak pernah dicium.

Doña Sufragista.

Asal dan perkembangan sufraget.

Apa yang perlu kita lakukan dengan sufraget.

Suffragist mengakses undi dengan cara yang paling mudah.

Tempat wanita berada di rumah.

Rumah sufraget selepas kerja keras hari.

Bayangkan jika poster ini dipromosikan pada zaman kita.

Tonton video itu: Duta, Peguam, Akauntan, Pegawai Partai Demokratik dan Republikan (1950-an Wawancara)

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: