Huacachina, sebuah oasis luar biasa di Peru

Huacachina, sebuah oasis luar biasa di Peru

Pada pandangan pertama ia seolah-olah menjadi produk fatamorgana, tetapi ia adalah tempat yang benar-benar nyata, popular disebut sebagai "Oasis di Amerika" bandar ini yang seolah-olah diambil dari suatu tempat di Saudi, mempunyai kira-kira seratus penduduk dan terletak di selatan Peru, Lima 5 jam.

Nama sebenar beliau ialah Huacachina dan, sebelum berubah menjadi oasis indah yang dapat dilihat dalam gambar-gambar, ia tidak melampaui sebuah tasik sederhana yang dikelilingi bukit-bukit pasir yang besar. Walau bagaimanapun, beberapa ahli masyarakat Peru yang kaya mula menunjukkan minat khusus terhadap keindahan tempat ini pada tahun 1940-an, ketika rumah-rumah orang kaya pertama mula dibina.

Huacachina menjadi destinasi pelancongan.

Dengan ledakan hartanah dan kehadiran orang kaya di tempat itu tidak lama kemudian mula muncul hotel, restoran dan beberapa kedai.

Tetapi eksklusivitas Huacachina berakhir pada pertengahan 1990-an, kerana pelawatnya tidak terhad kepada orang yang mempunyai uang, tetapi sebagian besar aliran wisata mulai menetap backpacker pelbagai bangsa dan pencinta sandboard (sejenis ombak di pasir), yang pergi ke tempat ini untuk mengalami bukit pasir yang tinggi.

Menurut cerita rakyat tempatan, apabila seorang puteri yang cantik mandi di tempat ini, dia terganggu oleh pemburu. Melihat kehadiran lelaki itu, gadis itu melarikan diri dan meninggalkan sekeliling kolam air semula jadi yang akhirnya menimbulkan tasik.

Di luar fantasi, terdapat kebimbangan yang berterusan untuk air tempat ini: setelah beberapa dekad penggunaan tasik yang berlebihan, tahap telah mula berkurang secara beransur-ansur, sehingga bangunan harus diatur untuk mendapatkan air dari sumber luar .

Tonton video itu: OASIS TERSEMBUNYI DITENGAH GURUN GOBI

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: