Chinampa: teknik penanaman kuno dalam bahaya kepupusan

Chinampa: teknik penanaman kuno dalam bahaya kepupusan

Ketika matahari terbenam, menandakan berakhirnya hari di selatan Mexico City, sekumpulan petani berjalan melalui laluan sempit, berair berair yang penuh dengan padang rumput untuk menyampaikan pengeluaran hari itu. Ia adalah bulan Januari, tepat di tengah-tengah musim kemarau, tetapi di lereng di kawasan-kawasan yang tidak teratur, anda dapat melihat salad dan bayam yang memerintah ladang-ladang di antara laguna Xochimilco.

Latar belakang sejarah pertanian di chinampas.

San Gregorio Atlapulco, sebuah komuniti kepunyaan delegasi Xochimilco, di Mexico City, adalah salah satu benteng terakhir konsep konsep chinampa pernah diwakili untuk ekonomi tempat itu. Pada ketinggian tamadun Aztec, ekonomi chinampa memungkinkan bekalan sehingga satu setengah juta orang dalam apa yang kini dikenali sebagai Lembah Mexico.

The Mexicas memilih Lake Texcoco sebagai tapak di mana Tenochtitlán akan dibina, tempat di mana piramid megah akan dibina dan yang akan berfungsi sebagai ibu kota bagi Aztecs. Tetapi tempat ini juga dikaitkan dengan sistem pertanian yang kompleks yang dikenali sebagai chinampas.

Pada masa ini, chinampas adalah sebahagian daripada kompleks agro-industri yang terus menjadi salah satu bandar terbesar di dunia.

"Pada dasarnya kita membuat ladang menghasilkan sepanjang tahun. Apa yang dituai bergantung pada apa yang kita benarkan, "kata salah seorang petani di San Gregorio, namanya José Alfredo Camacho. "Bayam mengambil sebulan setengah, radishes sebulan. Segala-galanya bergantung pada putaran tanaman yang diputuskan, "tambahnya sambil bekerja di salah satu ladang di samping saudara-saudaranya.

Jaime Fernández, salah satu daripada banyak stevedores yang membawa produk ke bot untuk bergerak ke trak, hanya mempunyai tiga cuti setahun: Hari Kemerdekaan, Hari Mati dan Krismas.

Ekonomi chinampa.

Setiap hari, sepanjang tahun, purata 80 tan sayur-sayuran dimuatkan dalam sekumpulan empat trak Mereka menunggu di pinggir saluran Pixcalli. Di San Gregorio Atlapulco nampaknya musim panen tidak pernah berakhir. "The chinampas boleh menjadi perniagaan yang baik jika anda bekerja di dalamnya," kata José.

San Gregorio terletak hanya setengah jam dari Central de Abastos, pasar borong terbesar di Mexico City, jadi produk yang dijual di tempat ini tidak terkalahkan dari segi kesegaran. The chinamperos mereka juga cuba menuai tanaman sedikit sebelum musim tradisional untuk tanaman tertentu, kerana mereka memperoleh harga yang lebih tinggi.

Ladang, 15 x 80 meter, sangat subur dan penuaian biasanya agak tinggi. Walau bagaimanapun, pembayaran yang diperolehi untuk produk tidak tinggi. Menurut anggaran dari Camacho, yang mempunyai jumlah 12 Chinampas, masing-masing bidang saiz purata ini menghasilkan keuntungan MXN $ 32,000 setahun.

Saluran mempunyai dua tujuan: pengangkutan produk dan mengairi ladang-ladang. Oleh itu, mereka adalah penting dan sering hanya membenarkan akses kepada ladang melalui bot kecil. Mereka sentiasa dikorek dan bersama-sama dengan chilacastle (tumbuhan yang membentuk permukaan air dan berfungsi seperti baja) tertumpah pada bidang kebudayaan.

The chinampas boleh dianggap sebagai ekosistem ikut tertutup, yang ditetapkan ke tempat tidur tasik dengan garis besar ahuejotes.

"The ahuejote (Salix bonplandiana) adalah satu-satunya pokok yang boleh menahan kelembapan begitu banyak, "kata Gustavo Camacho. "Mereka menyimpan firma bank dalam saluran. Untuk membuat chinampa anda perlu terlebih dahulu membuat kandang dengan cawangan dan lubang air tumbuhan di dalam air. Selepas tempat itu dipenuhi dengan teratai lumpur dan air, "tambahnya. Walaupun ia berakhir amaran: "tiada siapa yang membuat chinampas lagi".

Dalam bahaya kepupusan.

San Gregorio Atlapulco dan komuniti jiran San Luis Tlaxialtemalco adalah dua daripada 14 komuniti terakhir yang ekonomi pertaniannya didasarkan pada teknik milenium chinampa.

Pengeksploitasi akuifer oleh megalopolis telah menyebabkan penenggelaman tanah yang akhirnya mencondongkan permukaan tanah lembap, mengakibatkan saluran di kawasan yang lebih tinggi berakhir kering dan chinampas di kawasan yang lebih rendah sepenuhnya dibanjiri oleh air. Apabila saluran-saluran di padang menjadi kering, mereka dengan cepat dimakan oleh tempat bandar yang tidak berhenti ketiga.

"Kita boleh menghentikan masalah sara diri kita sendiri, tanpa perlu menggunakan kerajaan dan melaksanakan sistem dykes dalam lata seperti orang Cina dengan sawah, tetapi ini memerlukan usaha bersama yang sangat kompleks untuk menganjurkan", kata Gustavo. "Sistem ini akan menafikan sesetengah orang bidang mereka, jadi mereka tidak bersetuju. Tetapi jika keadaan kekal seperti yang berlaku hingga sekarang, ekonomi Chinampa akan hilang sepenuhnya dalam beberapa dekad. "

Tonton video itu: Chinampa (model rumah)

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: