Chinampa: drevna tehnika uzgoja u opasnosti od izumiranja

Chinampa: drevna tehnika uzgoja u opasnosti od izumiranja

Kao što je sunce postavljeno, obilježavajući još jedan kraj dana južno od grada Meksika, skupina seljaka kreće se kroz uske, vodene kanale ispunjene pašnjama kako bi isporučili proizvodnju dana. To je mjesec siječnja, usred sušne sezone, ali na obroncima tih nepravilnih terena možete vidjeti salate i špinat koji vladaju poljima između laguna Xochimilco.

Povijesna pozadina poljoprivrede u chinampasu.

San Gregorio Atlapulco, zajednica koja pripada Xochimilco delegaciji u Mexico Cityu, jedan je od posljednjih bastiona onoga što je pojam chinampa jednom predstavio za gospodarstvo tog mjesta. Na visini azečke civilizacije, gospodarstvo chinampa omogućilo je održavanje do pola milijuna ljudi u onome što je sada poznato kao dolina Meksika.

Meksikanci su odabrali jezero Texcoco kao mjesto na kojem će se graditi Tenochtitlán, mjesto gdje će se graditi veličanstvene piramide i koji će služiti kao glavni grad za Azteci. No, ovo je mjesto bilo također blisko povezano s složenim sustavom poljoprivrednih polja poznatih kao chinampas.

Trenutno su chinampas dio agroindustrijskog kompleksa onoga što je i dalje jedan od najvećih gradova na svijetu.

"U osnovi, proizvodimo polja tijekom cijele godine. Ono što se dobiva ovisi o tome što sijemo ", kaže jedan od poljoprivrednika u San Gregorio, ime mu je José Alfredo Camacho. "Špinat traje mjesec i pol, rotkvice mjesec dana. Sve ovisi o rotaciji usjeva koji se odlučuje ", dodaje dok radi u jednom od polja pokraj svoje braće.

Jaime Fernández, jedan od mnogih stražara koji uzima proizvod brodicama kako bi ga premjestili u kamion, godišnje ima samo tri praznika: Dan neovisnosti, Dan mrtvih i Božić.

Gospodarstvo chinampa.

Svakog dana, tijekom cijele godine, prosječno 80 tona povrća napunjeno je u skupini od četiri kamiona Čekaju na rubu kanala Pixcalli. U San Gregorio Atlapulcu čini se da se sezona žetve nikad ne završava. "Chinampas može biti dobar posao ako radite u njima", kaže José.

San Gregorio se nalazi samo pola sata od središnjeg grada Abastosa, najvećeg veleprodajnog tržišta u Mexico Cityu, tako da se proizvodi koji se prodaju na ovom mjestu besprijekorni u smislu svježine. chinamperos oni također pokušavaju žetvu usjeva malo prije tradicionalne sezone za određene usjeve, jer oni dobivaju više cijene.

Polja, 15 x 80 metara, iznimno su plodna i žetve su obično prilično visoke. Međutim, isplata koja se dobiva za proizvode nije visoka. Prema procjenama tvrtke Camacho, koja broji ukupno 12 Chinampa, svako od tih područja prosječne veličine proizvodi dobit od MXN 32.000 dolara godišnje.

Kanali imaju dvije svrhe: transport proizvoda i navodnjavanje plantaža. Stoga su bitni i često samo omogućavaju pristup plantažama kroz male brodove. Neprekidno su skočeni i zajedno s chilacastle (biljka koja se formira na površini vode i koja služi kao gnojivo) prolivena su na poljima kulture.

Chinampas se može smatrati zatvorenim ciklusima ekosustava, pričvrstiti na jezero jezera ogromnim redovima ahuejotes.

"Ahuejote (Salix bonplandiana) jedino je stablo sposobno podnijeti toliko vlage ", kaže Gustavo Camacho. "Drže banke čvrstim u kanalima. Da biste napravili chinampu, najprije morate napraviti ogradu s granama i vodene rupice u vodi. Nakon toga mjesto je ispunjeno blatom i vodenim ljiljanima ", dodaje on. Iako završava upozorenje: "nitko više ne čini chinampas".

U opasnosti od izumiranja.

San Gregorio Atlapulco i susjedna zajednica San Luis Tlaxialtemalco dvije su od posljednjih 14 zajednica čija se poljoprivredna ekonomija temelji na tisućljetnoj tehnici chinampa.

Iskorištavanje vodonosnika od strane megalopola uzrokovalo je padanje zemljišta koje je završilo naginjanje površine močvarnog područja, što je rezultiralo kanalom u višim područjima koja su završila suhom i chinampas u nižim područjima potpuno potopljena vodom. Kada se kanali na polju osuše, brzo ih proždiru urbano mjesto koje ne prestaje treći.

„Mogli bismo završiti problem opstanak sami, bez pribjegavanja vlade i provedbu sustava brana Cascade kao Kinezi ne rižinim poljima, ali to zahtijeva zajednički napor koji je vrlo složen organizirati” kaže Gustavo. "Ovaj sustav oduzima neke ljude iz svojih polja pa se ne slažu. No, ako ostanu stvari kakve su do sada bile, Chinampaova ekonomija nestat će potpuno za nekoliko desetljeća. "

Pogledajte videozapis: Chinampa (kućni model)

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: