China penapisan Winnie Pooh menyerupai Presiden

China penapisan Winnie Pooh menyerupai Presiden

Bagi kerajaan China, membandingkan kartun dengan presidennya melebihi batas. Baru-baru ini, Winnie Pooh telah ditambah kepada senarai perkataan dan imej yang disekat oleh Great Firewall China, menurut laporan BBC.

Bagi dunia barat, menilai kartun beruang mungkin kelihatan tidak masuk akal; Walau bagaimanapun, China mempunyai sejarah pengawasan yang panjang mengenai apa-apa yang boleh mempengaruhi persepsi bahawa rakyat mempunyai Parti Komunis dan para pemimpinnya – dan justru untuk alasan ini bahawa Winnie Pooh ditapis di negara ini.

Sehingga baru-baru ini, Warganegara Cina telah membuat meme di mana mereka membandingkan Winnie Pooh dengan Presiden Xi Jinping. Menggambarkan kesamaan antara kedua-dua watak ini, meme mempunyai matlamat untuk membuat Xi kelihatan seperti orang bodoh, malas, pencirian yang kerajaan China tegas menentang.

Oleh kerana blokade itu, ketika seseorang di China mencari Internet untuk Winnie the Pooh – atau "Little Bear Winnie" kerana ia terkenal di tanah – hasil carian hanya mengembalikan mesej di mana "kandungan haram" dapat dibaca. . Semua imej di mana bear kuning comel muncul telah disekat, termasuk gif WeChat, aplikasi pemesejan yang paling popular di China.

Dan ini bukan peristiwa yang belum pernah terjadi sebelumnya. Pada masa lalu, pegawai China telah menyekat sebarang maklumat mengenai anti-komunis Cina atau tindakan berbeza dari sejarah – sebagai contoh, mereka menyekat sebarang rujukan terhadap protes Tiananmen 1989 dan tindak balas kerajaan yang diikuti.

Penapisan Internet ini berfungsi dengan baik dari segi menjaga rakyat dalam kegelapan tentang dasar anti-penubuhan. Malah, banyak orang Cina tidak mempunyai idea tentang pembunuhan Tiananmen.

Di luar menyentuh ungkapan anti-kerajaan, mungkin penapisan ini dibuat sebagai langkah pencegahan, memandangkan Kongres Parti Komunis – peristiwa di mana kepemimpinan partai mengambil keputusan – akan berlaku kejatuhan berikutnya, dan Xi tidak ingin masuk Perundingan dasar anda dengan melihat lemah dengan apa jua cara. Walaupun, jujur, menilai kartun nampaknya bukan cara terbaik untuk mencapainya. Dengan maklumat BBC.

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: