Bunuh diri yang luar biasa dalam Sejarah

Bunuh diri yang luar biasa dalam Sejarah

Antara sejarah sejarah ia adalah perkara biasa untuk mencari kes-kes yang melibatkan kematian ingin tahu; sudah cukup untuk mengingati bahawa penyusunan kematian bersejarah dan menakutkan untuk menyedari bahawa kematian adalah sesuatu yang lebih daripada akhir kehidupan, dan dalam erti kata yang sama kita dapat mencari bunuh diri yang luar biasa yang menandakan halaman sejarah disebabkan oleh kaedah yang digunakan oleh seseorang, atau keduanya, protagonis.

Nicholas Vachel Lindsay (1931), penyair Amerika. Dia membunuh diri dengan minum sebotol pembasmi kuman.

Peg Entwistle (1932) adalah seorang pelakon unglesa, yang telah menghantar surat "H" kepada poster terkenal Hollywood.

Hart Crane (1932) adalah penyair Amerika. Daripada pengeluaran yang agak jarang berlaku kerana kematian pramatangnya, dia adalah salah seorang penyair Anglo-Saxon yang paling berpengaruh pada abad ke-20. Pada tahun 1932, ketika dia kembali dari Mexico ke New York dalam perjalanan perahu, dia cuba menghubungkan dengan seorang pelaut, yang melemparkan seluruh krew ke arahnya dengan mengalahkan. Yakin bahawa dia pasti tidak boleh gembira kerana keadaan homoseksualnya, dia melemparkan dirinya ke laut beberapa jam sebelum berpuluh-puluh saksi menjerit "Selamat tinggal semua orang." Tubuhnya tidak pernah pulih.

Kiyoko Matsumoto (1933). Pelajar Jepun Pada 12 Februari 1933, pada usia 21 tahun, dia membunuh diri dengan membuang dirinya ke kawah Gunung Mihara, sebuah gunung berapi di pulau Izu Oshima (Jepun). Pada tahun berikutnya 944 orang akan mengikutinya di destinasinya, 804 lelaki dan 140 wanita – mereka mengulangi bunuh diri mereka. Budak itu melancarkan fesyen … memang sangat pelik. Terdapat orang-orang yang mendakwa bahawa orang-orang didorong untuk bertindak oleh beberapa angkatan misteri.

Johnny Ace (1954) adalah penyanyi blues dan penyanyi jiwa Amerika dan pianis yang membunuh dirinya bermain rolet Rusia.

Thich Quang Duc (1963) adalah seorang sami Buddha Vietnam yang membakar dirinya sebagai protes terhadap umat Buddha yang telah mengalami penganiayaan.

Yukio Mishima (1970), adalah seorang penulis dan dramatis Jepun. Dalam protes pemodenan Jepun melakukan bunuh diri dengan ritual yang disebut seppuku, istilah rasmi untuk ritual bunuh diri yang popular disebut harakiri. Kebiasaan memenggal kepala pada akhir ritual ini disebabkan oleh Masakatsu Morita, ahli masyarakat rahasia Tatenokai yang didedikasikan untuk pemeliharaan nilai-nilai tradisional Jepun, yang diasaskan oleh Yukio. Tetapi Morita tidak mampu melakukan tugasnya dengan betul: selepas beberapa percubaan yang gagal, dia membenarkan seorang lagi ahli Tatenokai, Hiroyasu Koga, menyelesaikan tugas itu.

Robert "Budd" Dwyer (1987) adalah seorang ahli politik Amerika yang disabitkan dengan rasuah dan konspirasi. Dwyer menembak dirinya sendiri di mulut, sambil memberikan temuramah televisyen secara langsung.

Janet Adkins Elaine (1990) menderita Alzheimer. Ia adalah bunuh diri yang pertama dibantu, Jack Kevorkian membantunya meninggalkan dunia ini.

Neil Raymond "Ray" Combs, Jr. (1996) adalah pelawak, pelakon dan tuan rumah permainan Family Feud di CBS. Dia menggantung dirinya dengan kain bedanya di hospital psikiatri Pusat Perubatan Glendale Adventist ketika dia dalam tempoh 72 jam pemerhatian untuk percubaan bunuh diri sehari sebelumnya.

Tonton video itu: 5 Penemuan Terlarang yang Seharusnya Tidak Diciptakan

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: