Bob Fletcher, wira dengan hati ayam

Bob Fletcher, wira dengan hati ayam

Jam tersebut membaca 8:00 pagi pada 7 Disember 1941 apabila pembahagian pasukan tentera Jepun melakukan serangan ke pangkalan tentera laut AS di Pearl Harbor di pulau Hawaii Oahu. Pagi pagi yang tragis 2,400 tentera kehilangan nyawa mereka, 18 kapal perang tenggelam atau rosak teruk dan 188 pesawat dikurangkan menjadi runtuhan. Serangan kejutan bermaksud pukulan pembukaan dalam kempen ketenteraan yang tersebar di seluruh Asia Tenggara dan Pasifik.

Pada minggu-minggu berikutnya, wilayah AS di Guam, Wake Island dan Filipina jatuh ke tangan Jepun. Takdir yang sama mendapati kekuasaan British seperti Hong Kong, Singapura, Malaya (rantau yang pada masa ini milik Malaysia), Burma, Thailand dan Hindia Belanda (sebahagiannya pada masa ini kita tahu seperti Indonesia).

Jepun merampas wilayah selepas wilayah, dalam keganasan penaklukan yang kelihatan tidak boleh dihalang. Siapa yang akan datang? Australia atau Pantai Timur Amerika Syarikat? Dengan sebahagian besar Armada Pasifik dimusnahkan atau di luar perkhidmatan di Pearl Harbor, pencerobohan oleh wilayah barat di Amerika Syarikat adalah kemungkinan yang sangat nyata dan menakutkan.

Orang Jepun yang tidak adil dipersalahkan.

Seorang mangsa kumpulan histeria gringo yang mengikuti serangan Pearl Harbor adalah masyarakat keluarga Jepun-Amerika yang tinggal di Pantai Timur. Kebanyakannya adalah keturunan pendatang yang menetap di Amerika Syarikat pada dekad yang jauh dari tahun 1860, jadi hubungan mereka dengan tanah leluhur sangat lemah.

Tetapi perkara kecil: pada Februari 1942, presiden Amerika Syarikat Franklin D. Roosevelt menandatangani perintah eksekutif 9066, memberi kuasa tentera untuk menunjuk seluruh negeri California, serta beberapa wilayah Arizona, Washington dan Oregon sebagai "zon tentera" di mana "sesiapa sahaja boleh dikecualikan" Kerana keputusan ini, 110,000 pendatang Jepun dan warga Jepun-Amerika terpaksa meninggalkan rumah mereka dan dibawa ke kem tahanan jauh dari tempat kediamannya.

Sepanjang perang, tahanan-tahanan ini tetap berada di bawah pengawasan yang berterusan oleh pengawal bersenjata. Hari ini ia kelihatan seperti penempatan semula terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat.

Inspektor Bob Fletcher.

Pada Februari 1942, tajuk utama dalam akhbar San Francisco Examiner mengumumkan "SEMUA JAPANESA DIPERLUKAN DI CALIFORNIA!" Pengasingan teruk adalah penyelesaian yang popular di kalangan masyarakat Amerika, tetapi seorang lelaki terkejut dengan rawatan yang diberikan kepada orang-orang ini, kami bercakap tentang seorang pemeriksa pertanian berusia 33 tahun bernama Bob Fletcher, yang mempunyai hubungan rapat dengan ramai petani Jepun-Amerika di Central Valley, nukleus pertanian di negeri California.

Antara komuniti ini adalah keluarga yang bekerja di tanah selama tiga generasi. Tanpa kemungkinan membayar bil semasa dipenjarakan di kem tahanan, mereka berisiko kehilangan semua yang telah mereka capai.

Salah satu daripada orang Jepun-Amerika yang dengannya Fletcher mempunyai hubungan yang sangat dekat adalah petani bernama Al Tsukamoto. Pada masa berita itu mula tersebar di tiang-tiang telefon di kota Florin, berhampiran Sacramento, semua orang Jepun-Amerika telah diperintahkan untuk melaporkan kepada stesen kereta api Elk Grove untuk dipindahkan ke kem intern , dan pada masa itu Tsukamoto meminta Fletcher untuk mendapat sokongan.

Dua jirannya, keluarga Okamoto dan Nitta, sedang mencari seorang lelaki untuk menguruskan ladang mereka semasa mereka diasingkan. Mereka menawarkan Fletcher untuk menguruskan ladang-ladang, menyimpan buku-buku perakaunan dan membayar bil-bil bilamana keluarga itu berada jauh, dan sebagai balasannya dia dapat menyimpan semua keuntungan untuk karyanya..

Kebanggaan seorang lelaki.

Fletcher telah dibesarkan di sebuah ladang kacang, dan semasa Kemelesetan Besar dia bertanggungjawab menguruskan kebun persik. Walau bagaimanapun, beliau tidak mempunyai pengalaman memupuk anggur Flame Tokay, tanaman utama petani. Walaupun begitu, dia kecewa dengan hakikat bahawa orang baik seperti Okamoto dan Nitta boleh kehilangan segala-galanya, jadi dia menerima permintaan itu.

Kemudian, apabila Tsukamoto juga membuat keputusan untuk meninggalkan ladangnya di tangan orang lain, Fletcher bersetuju untuk mengambil alih ketiga-tiga kemudahan itu. Dia meletak jawatan sebagai inspektor pertanian dan berpindah ke peternakan di ladang Tsukamoto. Al telah menjemput Fletcher untuk masuk ke rumahnya, tetapi dia berasa agak tidak selesa dengan idea hidup di tempat ini ketika Tsukamoto tidak dapat melakukannya, jadi dia tinggal di rumah kecil itu.

Pengkhianat?

Sudah tentu, pada satu ketika Fletcher tertanya-tanya mengapa dia telah mendapat masalah ini, kerana tidak lama lagi akan bekerja 18 jam untuk menjaga ladang-ladang strawberi, beri hitam, anggur Flame Tokay, pokok zaitun dan beri – pengeluaran yang melayang sekitar 100 ekar. Di samping semua itu, dia terpaksa menanggung kritikan yang berterusan daripada jiran-jiran, yang terpaksa dipenjarakan dan dianggap sebagai pengkhianat Fletcher.

Pada satu ketika, dia terlewat dan terkena peluru ketika seorang asing menembak Tsukamoto yang stabil ketika berada di dalamnya. Tetapi usaha itu bertambah banyak, menindas jiran-jiran dan dapat mengekalkan ladang-ladang itu sehingga perang berakhir, kem-kem tahanan ditutup dan keluarga-keluarga dapat kembali ke rumah mereka.

Daripada 2,000 orang Jepun dan Jepun yang tinggal di sekitar Florin sebelum perang, hanya 400 kembali setelah konflik itu. Yang lain pula kehilangan rumah dan ladangnya, beberapa melalui penyitaan dan lain-lain hanya dicuri sewaktu mereka ditahan di kem.

Selamat datang, kawan-kawan.

Ketika Nitta, Okamoto dan Tsukamoto kembali ke Florin, mereka melakukannya dengan harapan yang sangat rendah. Tetapi apa yang mereka dapati adalah sesuatu yang tidak dijangka: rumah dan ladang mereka utuh, dan Bob Fletcher mengambil alih tanaman. Dia telah berkahwin dengan isterinya Teresa, yang membantunya mempertahankan ladang-ladang itu.

Walaupun selepas perkahwinan itu, Fletchers tidak berpindah ke rumah Tsukamoto, yang akan menjadi lebih selesa daripada rumah untuk pasangan itu. Dan ia melakukan ini menjadikan mereka berasa buruk, kerana seperti yang dijelaskan Teresa kemudian, "itu adalah rumah mereka".

Keluarga juga mendapati satu lagi kejutan apabila mereka kembali: wang di bank. Perjanjian yang dicapai oleh ketiga-tiga keluarga ini dengan Bob Fletcher adalah jika dia menguruskan ladang, dia dapat menyimpan keuntungan sebagai bayaran untuk karyanya. Tetapi pada akhirnya dia memutuskan untuk berkongsi pendapatan itu, dan mendepositkan separuh daripada segala yang diperolehnya di bank, untuk mengumpul minat dan membenarkan mereka memulakan kehidupan mereka semula..

Persahabatan yang menawan.

Bob Fletcher pasti menikmati karyanya sebagai seorang petani, kerana selepas perang ia memperoleh ladang di mana dia menanam rumput dan menaikkan ternakan. Beliau juga menyertai Jabatan Bomba Florin sebagai sukarelawan, di mana dia berkhidmat selama sedozen tahun sebagai ketua kebakaran. Beliau bersara pada tahun 1974 dan hidup sehingga dia berusia 101 tahun. Pada ulang tahun ke-100nya, pada bulan Julai 2011, keluarganya menganjurkan majlis ulang tahun yang besar.

Teresa, isterinya selama 66 tahun, berada di sisinya, serta anaknya, 3 cucu dan 5 cucu cucu. Banyak Okamotos, Nittas dan Tsukamotos juga datang. Dan walaupun Bob Fletcher tidak pernah mencari pengiktirafan kerana telah membantu orang-orang ini semasa perang, mereka tidak sabar-sabar untuk menceritakan kisah mereka.

"Kami mempunyai 14 ekar anggur Flame Tokay yang akan hilang jika Bob tidak mengambil alih," kata Doris Taketa kepada satu temu bual Sacramento Bee. Wanita ini berumur 12 tahun apabila keluarganya dihantar ke kem intern di Arkansas.

Fletcher pernah mengatakan bahawa masyarakat Jepun yang menetap di Amerika Syarikat ketika itu adalah seperti yang lain, dan jelas bahawa mereka tidak mempunyai kaitan dengan Pearl Harbor.

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: