Beribu-ribu galaksi hilang secara misteri

Beribu-ribu galaksi hilang secara misteri

Toby Brown, tanpa exaggerating, nampaknya protagonis versi kosmik siri televisyen CSI. Ahli astrofizik ini baru-baru ini menemui identiti pembunuh bersiri Thanos yang berkaliber: plasma intergalaksi super panas. Korbannya? Beribu-ribu galaksi

Pasukan Brown, yang terdiri daripada ahli-ahli astronomi dari Pusat Penyelidikan Astronomi Radio Antarabangsa (ICRAR), di Australia, mengamati sebelas galaksi di rantau yang berdekatan di Universe. Dalam beberapa galaksi ini, awan gas yang terdiri daripada hidrogen, helium dan unsur-unsur lebih kecil yang lebih kecil, yang berfungsi sebagai bahan mentah untuk pembentukan bintang-bintang, sedang "disedut" oleh sejenis vakum debu yang tidak kelihatan.

Sebagai bintang yang sudah ada, galaksi, tidak dapat membentuk bintang baru kerana kekurangan bahan mentah, akhirnya mati sehingga ia mati. Satu siri unjuran artistik yang disediakan oleh institusi memberi kita gambaran tentang kejadian jenayah: mudah untuk melihat kepekatan gas besar yang bergerak jauh dari galaksi NGC 4921, yang terletak kira-kira 320 juta tahun cahaya jauh dari Bumi. Seterusnya, animasi yang diterbitkan oleh kakitangan ICRAR.

Perkara gelap, penulis intelektual.

Tetapi mengapa ini berlaku? Walaupun plasma intergalaksi super panas, nama saintifik untuk pembersih vakum mega ini, mempunyai bahagian yang menyalahkan untuk kehilangan galaksi, pada hakikatnya ia akan menjadi sejenis lelaki yang dilanda yang digunakan oleh sesuatu yang lebih misterius: perkara gelap.

Segala sesuatu yang "kita dapat lihat" adalah hanya 5% dari segala sesuatu yang wujud di Semesta. Baki 95% dibahagikan kepada 27% bahan gelap dan 68% tenaga gelap, kedua-dua tidak kelihatan dan tidak dapat dikesan. Kewujudan materi gelap hanya telah disimpulkan oleh kesannya di rantau kosmos yang dapat kita lihat dan belajar, yang dikenal sebagai masalah gelap baryonic.

Dalam erti kata lain, terima kasih kepada fizik dan matematik kita tahu bahawa jisim hantu yang besar ini mestilah di mana ia adalah untuk menjelaskan konfigurasi dan keseimbangan Alam Semesta. Adakah ia menimbulkan kebimbangan? Jangan berfikir bahawa ia adalah sesuatu yang asing kepada manusia. Sebagai contoh, hipotesis yang diterima dengan baik menegaskan bahawa semua galaksi – termasuk Bima Sakti – adalah tenggelam dalam perkara gelap. Struktur ini memainkan peranan penting dalam model dan simulasi yang menjelaskan perlembagaan dan pembangunan aglomerasi bintang. Iaitu, kemungkinan besar terdapat masalah gelap di sekeliling kita.

Dari satu halo ke yang lain.

"Sepanjang hidupnya, galaksi boleh mendiami hampir pelbagai saiz, dengan massa yang boleh bersamaan dengan yang Bima Sakti atau seribu kali lebih besar," kata Brown. "Graviti adalah kesalahan. Galaksi dan bahan gelap menarik, dan semakin banyak, daya tarikannya semakin meningkat. Itulah sebabnya halangan dan galaksi yang mereka mengandungi aglomerat ke dalam sistem yang lebih besar. " Saat mereka melewati halo kecil ke yang lebih besar, pembunuh misteri itu bertindak.

"Plasma super panas mungkin dihasilkan dari gas bintang mati yang sebelum ini dipisahkan dari galaksi mereka," kata ahli sains itu. Graviti mempercepatkan zarah-zarah ini pada kelajuan yang lebih tinggi dan, sekurang-kurangnya untuk fizik, perkara-perkara yang bergerak pada kelajuan tinggi biasanya perkara-perkara panas.

Walau bagaimanapun, selepas plasma ini dipanaskan, ia tidak boleh kembali ke galaksi yang berasal. Terperangkap di antara dia dan halo hal gelap, bahan ini dibuang dan "marah", memutuskan untuk membalas dendam dan mula menghisap gas dari persekitarannya, sehingga tidak ada yang tersisa untuk membuat bintang baru. Satu plot perkara gelap layak cerita oleh George Lucas.

Nasib galaksi.

Menurut pasukan ICRAR, sudah diketahui bahawa proses ini, namanya pelepasan tekanan ram, ia berlaku dalam konglomerat galaksi utama, dengan gegaran besar-besaran. Tetapi ini adalah kali pertama ia diperhatikan dalam kelompok kecil, kadang-kadang dengan hanya dua galaksi. Sedih, bukan? Walaupun ia boleh menghiburkan untuk mengetahui bahawa jalan lain yang tersedia untuk galaksi adalah sejenis bunuh diri, yang bermula apabila pembentukan bintang melebihi keupayaannya untuk mengisi semula gas.

Sebaliknya, Bima Sakti akan menjadi satu kes yang dramatik pada masa akan datang: "tidak mungkin ini adalah nasib galaksi kita," kata Brown. "Bima Sakti akan bertabrakan dengan jirannya, galaksi Andromeda. Kedua-dua cakera akan berakhir lebur ke dalam konglomerat merah mati dalam bentuk bujur, seperti bola sepak. " Andromeda menghampiri 400,000 km / h, tetapi kami masih mempunyai kira-kira 4 bilion tahun lagi sehingga ia sampai kepada kami. Tidak ada masa untuk menyesuaikan tali pinggang anda.

Rujukan: Pengeringan gas sejuk di galaksi satelit.

Tonton video itu: Semua Borang Ultraman Orb

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: