Bat di Brazil mula memakan darah manusia

Bat di Brazil mula memakan darah manusia

Sekumpulan penyelidik Brazil dari Universiti Persekutuan Pernambuco mendapati, buat kali pertama, itu satu spesies kelawar endemik telah mula memakan darah manusia di rantau ini. Sebelum maklumat ini diandaikan bahawa haiwan tersebut hanya menggunakan darah burung.

Kajian itu dijalankan di Taman Negara Catimbau, yang terletak kira-kira 300 kilometer dari bandar Recife. Kakitangan penyelidik mengumpul dan menganalisis 70 sampel najis dari spesies tersebut Diphylla ecaudata (kelawar vampire dengan kaki berbulu) dapat mengeluarkan DNA daripada 15 sampel, di mana tiga ditemui kesan darah manusia bercampur dengan burung. Satu artikel mengenai penyelidikan itu diterbitkan dalam majalah itu Akta Chiropterological, khusus dalam kelawar.

"Kami agak terkejut. Ia adalah spesies yang Saya tidak mempunyai penyesuaian fisiologi untuk memberi makan pada darah mamalia", Penyelidik Enrico Bernard menjelaskan kepada New Scientist. Menurut profesor, darah burung yang spesies kelawar ini biasanya kaya dengan lemak, sedangkan mamalia lebih tebal dan kaya dengan protein.

Perubahan dalam diet

Menurut hipotesis saintis, perubahan dalam pemakanan haiwan itu akan dikaitkan dengan kekurangan makanan di rantau ini, yang telah dipromosikan oleh kehadiran manusia dan haiwan peliharaan mereka. "Ini akan menjelaskan campuran darah ayam dengan manusia dalam sampel kami," kata kajian itu.

Penemuan ini membawa kepada beberapa kebimbangan: terutamanya serangan dan penyebaran penyakit. Ia tidak akan berlaku sebelum ini. Pada tahun 2005, kelebihan populasi kelawar vampir ini telah menjejaskan pantai utara Negeri Marañón dan mencetuskan wabak rabies yang berakhir dengan 20 orang terbunuh. Gejala termasuk demam dan kesukaran makan.

Untuk terus mengikuti, habitat spesies ini terdapat di selatan Texas dan timur Mexico, Venezuela, Peru dan Brazil timur.

Tonton video itu: KL24: Zombi [Filem] oleh James Lee, Gavin Yap & Shamaine Othman

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: