Australia mula mengharamkan pembiakan anjing dan kucing untuk kegunaan komersil

Australia mula mengharamkan pembiakan anjing dan kucing untuk kegunaan komersil

Secara beransur-ansur, Australia menetapkan di seluruh negara pengharaman pembiakan anjing dan kucing untuk tujuan komersil dalam usaha untuk menamatkan "kilang-kilang" anak anjing yang ditakdirkan sebagai haiwan kesayangan.

Di negeri Victoria, di mana bandar penting Melbourne terletak, undang-undang yang melarang pengambilan anak anjing yang berlebihan untuk dikomersialkan telah diluluskan. Ia dijangka berkuat kuasa pada bulan Julai dan, dalam praktiknya, sebagai tambahan untuk menamatkan pembiakan komersial, tidak akan membenarkan penjualan haiwan ini di taman, pameran, laman web, klinik veterinar atau mana-mana pertubuhan komersil lain.

Sehingga April 2020, penternak akan diberi kuasa untuk memiliki maksimum 50 wanita yang subur. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai lebih daripada 10 wanita mesti meminta kelulusan menteri dan mengemukakan kepada beberapa peraturan yang ketat. Pembaharuan menyatakan bahawa mana-mana individu yang memasarkan haiwan peliharaan mesti memasukkan nombor sumber di mana mereka menyemak tapak pembiakan haiwan itu.

L dan dan Oscar.

Undang-undang ini, begitu penting di banyak tempat di dunia, telah diilhami oleh sejarah Oscar, seekor anjing yang diadaptasi oleh aktivis Debra Tranter, yang telah diselamatkan dalam keadaan fizikal dan psikologi yang dahsyat selepas tempoh yang tetap berada di pasaran penjualan binatang dan sejak itu, telah menjadi lambang perjuangan menentang jenis ini amalan. Tranter mengasaskan Undang-undang Oscar (yang memberi namanya kepada undang-undang ini), suatu pertubuhan bukan keuntungan yang didedikasikan untuk menghapuskan kilang haiwan domestik di Australia.

"Larangan itu akan berakhir dengan model perniagaan ini dan menamatkan kekejaman haiwan," kata Debra dalam temu bual dengan The Guardian. Dianggarkan bahawa negara-negara lain di Australia memulakan penerapan undang-undang yang sama dalam masa terdekat ini. Langkah ini adalah yang pertama seumpamanya di Australia dan termasuk kempen insentif untuk media pengangkatan yang bertanggungjawab.

Tonton video itu: : Menara Maybank – peserta mula berarak

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: