Ahli antropologi menegaskan bahawa manusia pertama tiba di Amerika oleh pantai

Ahli antropologi menegaskan bahawa manusia pertama tiba di Amerika oleh pantai

Ahli antropologi dari pelbagai institusi di Amerika Syarikat, melalui penerbitan akhbar Sains, mereka menawarkan perspektif baru pada manusia pertama untuk mengisi benua Amerika membataskan teori semasa. Dalam penerbitan ini, mereka menolak versi konvensional bahawa Clovis membuat perjalanan melalui Selat Bering untuk menjadi manusia pertama yang mendiami Amerika. Malah, keterangan yang ditemui selama tiga dekad yang lalu menunjukkan bahawa kumpulan-kumpulan lain tiba lebih lama sebelum dan akan berjaya dengan berlayar di kapal di luar pantai.

The Clovis bukanlah yang pertama.

Sebagai penulis artikel menunjukkan, selama lebih dari 100 tahun kita telah menerima teori bahawa manusia tiba melalui jambatan tanah di apa yang kini dikenali sebagai Selat Bering – untuk masa di mana kita mencari penghijrahan ini, Tahap laut akan lebih rendah. Adalah berteori bahawa penempatan pertama, yang disatukan oleh orang Clovis, mengembara melalui koridor tengah di wilayah yang kini dimiliki oleh Amerika Syarikat 13,500 tahun yang lalu.

Bagaimanapun, kami ada bukti sejak lewat 1980-an itu sudah ada manusia yang tinggal di beberapa wilayah di Amerika sebelum Clovis berhijrah. Bukti arkeologi menunjukkan bahawa manusia hidup di pulau-pulau di luar Asia, di utara dan di selatan pantai Amerika (dengan populasi di selatan Chile) antara 14,000 dan 18,000 tahun dahulu. Di samping itu, terdapat juga bukti bahawa manusia mendiami pedalaman Amerika Utara 16,000 tahun yang lalu.

Hipotesis "lebuh raya kelp".

Menurut penulis, semua bukti baru ini telah menyebabkan ramai pakar di kawasan itu meninggalkan idea bahawa Clovis adalah orang pertama yang tiba di Amerika. Sekarang lebih dari sebelumnya, idea ini menguasai itu manusia pertama tiba di dalam bot dan tidak berjalan kaki, dan mereka melakukannya mengikut pantai, tidak menyeberangi kawasan pedalaman.

Ini mungkin, menurut penulis, terima kasih sesuatu yang dikenali sebagai "jalan raya kelp"(" Alga jalan ", dalam terjemahan percuma) – hutan alga yang tumbuh tepat di pantai. Semua alga ini menyediakan habitat yang kaya untuk spesies laut yang pelancong makan dengan banyak.

Untuk membuat kesimpulan, kumpulan penyelidikan menunjukkan bahawa analisis yang sangat sedikit telah dilakukan di pantai – mereka yang pertama akan mempunyai kawasan penghunian yang kini dilindungi oleh laut disebabkan kenaikan paras laut. Jika anda benar-benar ingin mengetahui lebih lanjut mengenai migrasi manusia pertama ke Amerika, mencadangkan agar siasatan difokuskan di pantai.

Tonton video itu: Kannibal Holocaust 2 The Great Green Hell Antonio Climati 1988 Spanish 1080 HD – Langosto

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: