6 cerita yang bermula dengan mesej dalam botol

6 cerita yang bermula dengan mesej dalam botol

Kebanyakan mesej yang terdapat dalam botol yang terapung di lautan dunia adalah benar-benar palsu, hasil dari imaginasi beberapa orang pemalas yang mahu membunuh masa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kisah menarik yang bermula tepat ketika seseorang memutuskan untuk menyimpan mesej (kadang-kadang tidak begitu istimewa) di dalam botol tanpa pernah membayangkan bahawa tindakan ini akan berakhir dalam perkahwinan, dengan menyelamatkan beberapa tahanan atau dalam cerita sangat bergerak Hari ini kami mempersembahkan enam anekdot sebenar ini.

Untuk mencari cinta

Pada tahun 1955, ketika belayar di laut lepas, Viking Sweden bernama Ake menulis nota, memasukkannya ke dalam botol dan dialamatkan "seseorang yang cantik dan jauh"Dan berakhir dengan mesej yang berkata:"tulis kepada saya, sesiapa sahaja anda" Beberapa tahun kemudian, seorang wanita Itali bernama Paolina menemui surat ini.

Wanita itu menjawab "Saya tidak cantik, tetapi nampaknya keajaiban botol kecil ini telah pergi sejauh ini dan setakat ini untuk mencapai saya. Itulah sebabnya saya menjawab anda" Keduanya mula berkomunikasi melalui surat-menyurat dan akhirnya Viking belayar ke Sicily untuk bertemu dengan Paolina yang misterius secara peribadi. Lelaki itu seolah-olah seorang wanita yang sangat cantik, dan beberapa bulan kemudian mereka akhirnya berkahwin.

Perkataan terakhir.

Pada 11 April 1912, seorang lelaki muda bernama Jeremiah Burke dan sepupunya Nora Hegarty menaiki RMS Titanic di Ireland. Beberapa adik perempuan Yeremia telah menetap di Amerika Syarikat, jadi dia dan Nora merancang untuk menjangkau mereka di Boston. Sebelum Yeremia Burke naik bot, ibunya menyerahkan sebotol air suci untuk melindungi dia dan memberinya nasib baik.

Walau bagaimanapun, kuasa mistik cecair yang tidak bekerja: Yeremia Burke dan Nora Hegarty adalah antara penumpang yang meninggal dunia selepas tenggelamnya Titanic pada 15 April. Beberapa tahun kemudian, seorang lelaki mendapati sebotol di Pantai Dunkettle, sangat dekat dengan kediaman Burke. Di dalam botol ini terdapat nota yang boleh dibaca: "Dari Titanic: selamat tinggal kepada semua orang. Burke de Glanmire, Cork.

Nota itu disimpan di rumah keluarga Burke selama kira-kira satu abad, sehingga ia disumbangkan ke muzium pada tahun 2011.

Disimpan oleh botol.

Sebuah bot digelar Lennie yang telah belayar dari Bristol, England, telah diculik oleh anak-anak kapal pada tahun 1875. pemberontak Bayaran akhirnya membunuh kapten, dua pegawai dan menuntut pentadbir, yang Belgium bernama Van Hoydonck, yang belayar ke arah Gibraltar.

Terancam dengan kematian, Van Hoydonck mematuhi arahan … tetapi secara rahsia dia mengarahkan budak kabin untuk menulis 24 nota, yang Van Hoydonck dimasukkan ke dalam 24 botol. Kemudian, dia berlayar dengan bot ke Perancis dan melemparkan botol ke laut. Luar biasa kerana ia mungkin kelihatan, tentera Perancis berakhir dengan salah satu botol ini di tangan mereka dan menghantar kapal perang untuk mengetahui.

Tidak bersenjata untuk menangani pegawai-pegawai Perancis, pemberontak menyerah kalah dan telah ditangkap dan dihantar ke England, di mana mereka cuba untuk membunuh dan dihukum gantung. Bagi pihaknya, Van Hoydonck membuka restoran di England, menikah dan tidak pernah kembali ke laut.

Cara-cara Tuhan misterius.

The "Penginjil botol wiski", Seorang bernama George Phillips, Saya pernah menggunakan botol untuk memberitakan firman Tuhan. Pada bulan April 1940, pemulihan alkohol ini diilhamkan oleh sekeping kayu yang dia perhatikan terapung di sepanjang pantai. "Pada masa itu Allah bercakap dengan hati saya," kata Phillips.

Dari sana, mula mengumpul botol kosong tong sampah wiski, (risalah tryptic dan agama) sama pemadat dengan risalah injil dan kad dengan alamat balasan, maka anda membuang mereka ke dalam Puget Sound berhampiran kediamannya di Tacoma, Washington. Pada mulanya dia melemparkan mereka secara peribadi, tetapi pada tahun 1941 dia mula merekrut pelaut dari bot keluar untuk membuang botol untuknya.

Sepanjang dua dekad, Phillips menganggarkan bahawa dia telah menghantar 40,000 botol, yang mana 2,000 menjawab dari 40 negara yang berbeza.

Mesej dari tahanan.

Pada tahun 2009, semasa pengubahsuaian sebuah bangunan berhampiran kem penghapusan Auschwitz, sekumpulan pekerja mendapati sebotol tertanam dalam dinding. Di dalam bekas adalah nota yang ditulis dalam pensil bertarikh 20 September 1944. Ia membaca "tempat perlindungan anti pesawat untuk kakitangan T. W. L", Juga mengandungi senarai dengan nama dan kota asal tujuh lelaki dan berakhir dengan"semua berusia antara 18 hingga 20 tahun“.

Muzium Auschwitz-Birkenau mengesan beberapa nama dalam senarai ini dan mendapati bahawa mereka terpaksa membina tempat perlindungan dengan perintah Nazi. Semasa kerja anda, mereka secara rahsia menulis nota ini, memasukkannya ke dalam botol dan disegel di dalam salah satu dinding. Satu-satunya lelaki yang hidup pada tarikh penemuan itu, Wacław Sobczak, berkata semasa wawancara: "Orang-orang Jerman membunuh orang yang lemah dan yang sakit. Saya tidak pernah fikir kita akan selamat. Kami mahu sesuatu daripada kami ditinggalkan, walaupun ia adalah botol yang mudah. ​​"

Lima daripada tujuh nama dalam senarai berjaya bertahan di kem tahanan. Nasib dua yang lain tidak diketahui.

"Guinness Baik untuk Anda!"

Pada tahun 1954, syarikat Guinness Exports Ltd. melancarkan kempen pengiklanan bertajuk "Drop Bottle" Sejumlah 50 ribu botol Guinness, masing-masing dengan kad di dalam yang meminta penerima untuk mengembalikannya untuk menerima jawapan, dilancarkan dari kapal yang berlainan di seluruh dunia. Syarikat itu mula menerima respons dari Bahamas, Tahiti, Mexico, England, antara negara-negara lain di dunia.

Promosi itu, yang termasuk mesej "Guinness Baik untuk Anda!"Ia begitu berjaya sehingga mereka mengulanginya pada tahun 1959, dalam rangka sambutan 200 tahun syarikat itu. Pada masa itu, Guinness melancarkan 150,000 botol ke Lautan Atlantik, masing-masing dengan kulit dari "pejabat Raja Neptunus", sebuah risalah yang menerangkan sejarah syarikat, sebuah manual kecil untuk mengubah botol ke dalam lampu meja dan iklan untuk Ovaltine.

Hampir 60 tahun selepas kempen ini, botol masih ditemui.

Tonton video itu: Selepas pecah botol arak, Jamal dicekup polis

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: