5 fakta penting untuk memahami kejayaan K-Pop

5 data penting untuk memahami kejayaan K

Genre muzik ini yang berasal dari Korea Selatan telah mengambil alih tempat pertama dalam senarai muzik paling penting di dunia. Beberapa bulan yang lalu, band BTS Korea Selatan telah berjaya menjadi tempat pertama dalam senarai hits yang disengketakan oleh majalah Billboard. Ia adalah kali pertama dalam sejarah bahawa band Korea Selatan mencapai kedudukan itu, mengesahkannya kejayaan besar K-Pop telah menjadi fenomena di seluruh dunia.

Dan jika ada keraguan bahawa genre di sini untuk tinggal, anda harus tahu bahawa majalah itu Masa termasuk ini band lelaki pada senarai 25 orang paling berpengaruh di Internet pada akhir bulan Jun.

Walau bagaimanapun, K-Pop berasal jauh sebelum penyepaduan BTS, yang jauh dari satu-satunya band dalam genre itu. Mungkin pertemuan pertama anda dengan K-Pop adalah terima kasih kepada yang mudah Gangnam Style, PSY, yang meletup pada tahun 2012 dan datang untuk meletakkan dirinya sebagai video yang paling banyak ditonton di YouTube apabila ia mencapai rekod 1,000 juta pandangan (kini tiga kali ganda nombor tersebut).

Dengan irama ultra-norak, campuran genre muzik yang berbeza dalam satu lagu, koreografi yang sangat rumit dan watak yang berbeza, K-Pop direka khas untuk menarik perhatian golongan muda. Di bawah, kami membentangkan kepada anda lima data yang relevan supaya anda dapat memahami kejayaan fenomena muzik ini.

1 – K-Pop pada tahun 1990-an.

Asal-usul K-Pop kembali ke tahun 1992 dalam persembahan berani oleh band yang dipanggil Seo Taiji dan Boys. Memandangkan Korea Selatan sedang dalam proses pemodenan dan penapisan mula mengecil, rangkaian televisyen mula memperkenalkan genre baru kepada penonton melalui pertunjukan bakat (sebelum ini, muzik khas yang didengar oleh orang Korea Selatan di televisyen terdiri daripada dalam berulang-ulang cinta dan kesetiaan kepada tanahair).

2 – Band pertama K-Pop.

The 11 April 1992Dalam bakat menunjukkan band Seo Taiji dan Boys menyampaikan tunggal Nan Arayo (Saya tahu) Dengan irama muzik yang menggabungkan budaya moden pop Amerika dan Korea Selatan, lirik lagu ini mengenai kekhuatiran remaja dan tekanan sosial untuk mencapai kejayaan. Band ini bukan saja kalah dalam peraduan, tetapi juga dipilih sebagai persembahan terburuk pada malam itu.

Tetapi orang ramai tidak bersetuju. Dalam masa yang singkat, lagu itu mula berbunyi di stesen radio utama, di mana dia mengekalkan rekod mengagumkan selama 17 minggu di udara. Empat tahun kemudian, ketika mereka masih menikmati kejayaan, band itu memutuskan untuk menarik diri dari panggung muzik.

3 – Dasar kerajaan.

Memandangkan pergerakan raksasa yang menyebabkan genre muzik yang semakin meningkat, seorang usahawan menganjurkan satu kumpulan yang dipanggil H.O.T., mengarahkan lima penyanyi dan penari untuk berubah menjadi apa yang dia percaya anak-anak muda mahu melihat dalam kumpulan pop. Formula ini bekerja dengan baik rangsangan kepada K-Pop menjadi dasar kerajaan, dengan sebahagian daripada belanjawan yang didedikasikan untuk memasang kumpulan-kumpulan ini.

4 – Menjadikan berhala.

Dibuat untuk mengukur melalui pertandingan yang sangat dipertandingkan, kumpulan biasanya terdiri daripada lima ahli, masing-masing dengan peranan yang jelas (penyangak, pemula, penyanyi, penari, dan lain-lain), dan nama pendek, biasanya akronim, yang dapat difahami dengan sempurna dalam bahasa lain – Blackpink, 2NE1, BTS, Girls Generation. Sejak terjadinya boom kejayaan, terdapat tekanan bagi industri untuk memperbaiki kontrak dengan berhala-berhala K-Pop, yang sering dikenakan masa kerja yang kesat.

5 – Perniagaan wang yang besar.

Sesetengah anggaran mencadangkan bahawa Industri K-Pop bergerak sekitar AS $ 5 bilion. Di bandar utama AS, seperti Houston, Chicago dan Atlanta, band K-Pop mudah mengisi tempat dengan kapasiti sehingga 2,500 orang. Di bandar Los Angeles, Festival Muzik Korea telah menarik lebih daripada 17,000 orang ke Hollywood Bowl selama sedekad – selama beberapa tahun sekarang, ia telah melihat kehadiran lebih ramai penonton Korea, yang mewakili sehingga 30% daripada jumlah keseluruhan bantuan

Tonton video itu: Pertempuran Yarmouk 636 (Pencerobohan Awal Awal) DOKUMENTAR

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: