19 fakta om antik historia som du inte lär dig i skolan

19 fakta om antik historia som du inte lär dig i skolan

Grekland och Rom till Kina till Egypten, i dag presenterar vi några fakta om forntida historia, på grund av dess härsket, upprörande och bisarra natur, hittar du inte i läroböcker. Vad vi lärde oss om gammal historia fram till baccalaureatet är bara ett ytligt lager. Utöver krigen, pyramiderna och kungarna som översvämmer läroböckerna, Historien om vår värld är full av fantastiska händelser med samhällen och karaktärer som de flesta av oss aldrig kommer att lära känna.

Dessa berättelser, ofta obscena och obehagliga jämfört med de vi träffade i skolan, kan ge oss ett mer intimt perspektiv på vilket liv som menas i en helt annan era, långt ifrån censuren som ofta skrivs ut på officiella versioner.

Och är det att några av de mest upplysande fakta i antik historia censurerades i läroböcker, eftersom den moderna världen ansågs stötande eller väldigt obehaglig. Även om för de människor som bodde i dessa tider, Dessa händelser var lika banala som den hårda verkligheten vi står inför idag.

Värre, mycket av dessa fakta i forntida historia var helt enkelt aldrig inspelade. De forntida skribenterna hängde sig för att påpeka kungarna och deras erövringar, och i mycket sällsynta tillfällen vågade de gå vidare. Det dagliga livet för bara dödliga och hur de utvecklade sin dag för dag nästan aldrig registrerats, och när det var gjort, blev de flesta av dessa rekord dömda till glömska.

All information vi har lärt oss om vanor och sedvaner hos de människor som fanns i antikens historia, kommer från att samla spridda ledtrådar som har upptäckts i ruinerna de lämnade efter, gravarna där de begravdes och de föremål de uppskattade.

Därför när vi lär oss om forntida historia utforskar vi i princip en värld som har glömts länge. Gränserna för termen "gammal historia" är diffusa, men de flesta konvergeras genom att det täcker tusentals år, från 3000 a.C. till 500 e.Kr., från framkomsten av att skriva till Romans debakel, över hela världen. Det finns fortfarande en värld att upptäcka i det här förflutna och några av de data som vi delar nedan går utöver vad du kan tänka dig.

De gamla romarna brukade använda gammal urin som munvatten. På grund av närvaron av ammoniak, en av de mest effektiva naturliga asepsis-ämnena på jorden, var urin utmärkt för detta ändamål.

I ett litet område av Sudan finns det fler pyramider än i hela Egypten. Känd som pyramiderna i Meroe är byggnader som ligger i öknen i Sudan och byggdes för att hedra royalty (den Kush) mellan 2.700 och 2.300 år tillbaka i tiden. Kung Empire av dessa kungar sträckte sig från Medelhavet till nuvarande Khartoum, Sudans huvudstad.

en gamla okända civilisationen flyttade stora stenar längs 240 km för att bygga Stonehenge. En primitiv europeisk stad som bara kallas Bell-Beaker civilisation Han var ansvarig för att flytta dessa stenar med en genomsnittlig vikt på fyra ton vardera till monumentet i Wiltshire, England, någonstans mellan åren 2600 och 1600 a.C. Anledningarna är okända, men experter tror att klipporna kunde ha använts för helande ändamål.

Tandkrämen uppfanns av de gamla egyptierna. Det var en blandning gjord med peppar, mint, halit och torkade irisblommor.

"sati"Det är en gammal övning av indianerna som bestod av att bränna en änka vid den sena makeens begravningsspjäll. Det var en hinduisk tro där en lydig fru skulle följa sin man till nästa liv. Enligt vissa poster, var "frivillig" ritual utförs mellan 320 och 1829, även bestå berättelser om kvinnor under påverkan av droger kastades i elden mot sin vilja. Trots att övningen förbjöds är nya fall kända från tid till annan.

den antika sydamerikaner var ansvariga för uppfinningen av mummifieringsprocessen. Chinchorro, ett folk som bebodde den chilenska Atacama-öknen, hade mumifierat sina döda i 2000 år före egyptierna. Processen var att flå kroppen, ta bort organ och muskler, och fylla hålrum med växter innan bakning hud och sätta en mask över ansiktet.

Det antika Romets invånare brukade sprida sitt utbrott i trädgården. Detta ämne som kallas "svart jord" tjänade som gödselmedel för växter, men det spred också sjukdomar.

Kvinnorna i antikens Rom använde ett naturligt preventivmedel: en växt kallad Silfio. De använde resursen så ofta att de slutade att släcka växten.

Den här mannen lyckades mirakulöst överleva den våg av förstörelse som släpptes av Vesuvius på Pompeii år 79 AD. Tyvärr, medan han flydde, slutade en sten att krossa huvudet.Den 29 maj 2018 mötte en grupp arkeologer som utförde utgrävningar i Pompeji skelettet av det olyckliga ämnet.

Om en fru i Mesopotamien inte blev gravid på bröllopsnatt, mannen hade möjlighet att "returnera" de defekta varorna till familjen. Äktenskapet kan också ogiltigförklaras om en bankett inte hölls för ceremonin.

De antika Mayanerna letade efter sina barns huvuden för att likna ett öra av majs. De brukade komprimera de små barnens huvuden så att de utvecklade en spetsig form. Mayanerna var verkligen besatta av majs eftersom det fanns en tro att man var gjord av växten.

Mayanerna var de första som konsumerade choklad från 600 a.C. På en arkeologisk plats i norra Belize fanns flera keramikbehållare som innehöll de äldsta kända spåren av kakaoträdet. Kanske tidigare tidigare civilisationer konsumerade kakao, men mayanerna var de första som gjorde primitiv choklad med vatten, honung, chilipeppar och majsmjöl för att förbereda en skummig dryck.

De gamla grottor Longyou de är ett komplex av grottor som gjorts av människor runt 200 a. C. De upptäcktes 1992 när en lokal man försökte tömma en djup damm. De är ett komplett mysterium och det finns ingen historisk rekord av byggandet av grottorna, mycket mindre av deras syfte.

Mellan 300 a.C. och 300 e.Kr., de gamla japanska begravda människorna i vaser. Dessa keramiska kärl varierade i storlek och kvaliteten på föremålen de placerade inuti eller utanför undersökningarna utmärkte medborgarna i överklassen över den lägre klassen. Utgrävningar och forskning pågår fortfarande i Yoshinogari Historical Park, där noggranna rekonstruktioner har gjorts för att likna utseendet av en bosättning vid den tiden.

Vi vet väldigt lite om de gamla druvorna eftersom de förbjöd skrivandet av deras kunskaper. Det betyder inte att de var analfabeter, tvärtom var de extremt intelligenta, tillräckligt för att förhindra att deras kunskaper faller i fela händer.

Forntida egyptier använde bavianer som husdjur. Det verkar dock som om de inte var försiktiga med dessa djur. De mumifierade resterna av babianer som har hittats av forskarna visar defensiva tecken på frakturer i armarna, frakturer i andra delar av kroppen, undernäring och deformiteter i samband med deras liv i burarna.

En uppskattning av 400 tusen människor förlorade sina liv under byggandet av Kinesiska muren från 3: e århundradet f.Kr. Många av dessa arbetare, som verkligen var fängslade och soldater, de begravdes i själva muren. Sedan dess har väggen gått igenom flera stadier av försämring och befästning och strukturen som vi känner till idag byggdes mestadels under Ming-dynastin (1368-1644).

I den antika världen, swastikaen ses som en symbol för andlighet och lycka. Bilden har hittats i hundratals kulturer runt om i världen: skuren i 30 000 år gamla mammut tusks, på neolitiska tabletter som finns i Serbien och används under romersk kristendom. Symbolen gång representerade positivism var perverst av antisemitiska assistent till en tysk affärsman bli arkeolog vid namn Heinrich Schliemann 1871, resten en olycklig historia.

Den romerska digaren Gaius Valerius Catullus skrev en sådan obscen dikt i 1: a århundradet f.Kr. att engelska inte översattes förrän nyligen. "Carmen XVI" är fruktansvärt vulgär och hotande med grafiska referenser om sodomi och våldtäkt.

Titta på videon: LÄR ER KURDISKA MED TARZAN

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: