19 fakta mengenai sejarah purba yang anda tidak belajar di sekolah

19 fakta mengenai sejarah purba yang anda tidak belajar di sekolah

Dari Roma ke Greece dan dari China ke Mesir, hari ini kami membentangkan anda beberapa data sejarah purba yang, kerana sifatnya yang basi, skandal dan pelik, anda tidak akan dapati dalam buku teks. Apa yang kita pelajari mengenai sejarah purba sehingga baccalaureate hanya lapisan dangkal. Di luar peperangan, piramid dan raja-raja yang membanjiri buku teks, sejarah dunia kita penuh dengan peristiwa-peristiwa luar biasa yang memaparkan masyarakat dan watak-watak yang kebanyakan kita tidak akan tahu.

Cerita-cerita ini, sering lucah dan menjijikkan berbanding kami bertemu di sekolah, boleh memberikan yang lebih intim tentang apa yang ia bermakna kehidupan dalam era yang sama sekali berbeza, jauh dari penapisan yang sering mengilhami versi perspektif rasmi.

Dan adalah bahawa beberapa fakta yang paling mencerahkan sejarah purba telah ditapis dalam buku teks, kerana dunia moden dianggap menyinggung atau sangat tidak menyenangkan. Walaupun bagi orang-orang yang hidup pada zaman ini, peristiwa-peristiwa ini adalah seperti halus sebagai realiti keras yang kita hadapi pada zaman kita.

Lebih buruk lagi, banyak fakta-fakta dalam sejarah kuno itu tidak pernah direkodkan. Para penyair kuno mendedikasikan diri mereka untuk menunjuk nama raja-raja dan penaklukan mereka, dan pada masa-masa yang sangat jarang mereka berani pergi lebih jauh. kehidupan harian manusia semata-mata dan bagaimana mereka membangunkan kehidupan seharian mereka hampir tidak pernah direkodkan, dan semasa mereka berlaku, sebahagian besar daripada rekod-rekod ini telah ditakdirkan untuk kelalaian.

Semua maklumat yang kami pelajari tentang tabiat dan adat kebiasaan orang-orang yang wujud dalam sejarah purba, berasal dari pengumpulan petunjuk tersebar yang telah ditemui di dalam runtuhan yang mereka tinggalkan, makam-makam di mana mereka dikebumikan dan objek yang mereka berharga.

Oleh itu, apabila kita belajar tentang sejarah purba kita pada dasarnya meneroka dunia yang telah lama dilupakan. Batasan istilah "sejarah purba" meresap, walaupun kebanyakannya menyatukan bahawa ia meliputi ribuan tahun, dari 3000 a.C. hingga 500 AD, dari kemunculan penulisan kepada kegagalan Rom di seluruh dunia. Masih ada dunia yang dapat ditemui di masa lalu ini dan beberapa data yang kami kongsi di bawah melebihi apa yang dapat anda bayangkan.

Rom kuno digunakan untuk menggunakan air kencing lama sebagai cuci mulut. Oleh kerana kehadiran ammonia, salah satu bahan asepsis semulajadi yang paling berkesan di planet ini, air kencing sangat baik untuk tujuan ini.

Dalam kawasan kecil Sudan terdapat lebih banyak piramid daripada di seluruh Mesir. Dikenali sebagai piramid Meroe, bangunan-bangunan itu di padang gurun Sudan dan telah dibina sebagai penghormatan kepada royalti (Kerajaan Kush) di antara 2,700 dan 2,300 tahun sebelum ini. Empayar Kush dari raja-raja ini diperluas dari Laut Mediterranean ke Khartoum sekarang, ibukota Sudan.

Satu Tamadun kuno yang tidak diketahui bergerak batu besar sepanjang 240 km untuk membina Stonehenge. Sebuah bandar Eropah primitif yang hanya dikenali sebagai Tamadun Bell-Beaker Beliau bertanggungjawab untuk bergerak batu-batu ini dengan berat purata empat tan setiap satu kepada tugu di Wiltshire, England, di antara 2600 dan 1600 B.C. Alasannya tidak diketahui, tetapi pakar percaya bahawa batu itu boleh digunakan untuk tujuan penyembuhan.

Ubat gigi dicipta oleh orang Mesir kuno. Ia adalah campuran yang dibuat dengan lada, pudina, halit dan bunga iris kering.

The "sati"Ini adalah amalan kuno kaum India yang terdiri daripada untuk membakar hidup janda pada pyre pengebumian suaminya yang terakhir. Ia adalah kepercayaan Hindu di mana seorang isteri yang taat harus mengikut suaminya ke kehidupan seterusnya. Menurut beberapa catatan, "sukarela" ritual dilakukan di antara 320 dan 1829, juga terdiri cerita wanita di bawah pengaruh dadah telah dibuang ke dalam api supaya mereka. Walaupun amalan itu diharamkan, kes-kes baru diketahui dari semasa ke semasa.

The Amerika Selatan kuno bertanggungjawab untuk mencipta proses mumifikasi. Chinchorro, orang yang mendiami padang pasir Atacama Chile, telah mumi mereka yang telah mati selama 2,000 tahun sebelum orang Mesir. Proses ini adalah untuk mengecam badan, mengeluarkan organ-organ dan otot, dan mengisi rongga dengan tumbuh-tumbuhan sebelum membakar kulit dan meletakkan topeng pada muka Nabi.

Penduduk Rom Purba digunakan untuk menyebarkan kotoran mereka di taman-taman. Bahan ini dikenali sebagai "bumi hitam" berfungsi sebagai baja untuk tanaman, tetapi ia juga menyebarkan penyakit.

Wanita-wanita Rom Purba menggunakan kontraseptif semulajadi: tumbuhan yang dipanggil Silfio. Mereka menggunakan sumber itu dengan kerap sehingga mereka akhirnya memadamkan tanaman itu.

Lelaki ini secara ajaib berjaya bertahan dengan gelombang pemusnahan yang dilancarkan oleh Vesuvius pada Pompeii pada 79 AD. Malangnya, ketika dia melarikan diri, batu akhirnya menghancurkan kepalanya.Pada 29 Mei 2018, sekumpulan ahli arkeologi yang melakukan penggalian di Pompeii bertemu dengan skeleton subjek malang tersebut.

Sekiranya isteri di Mesopotamia tidak hamil pada malam perkahwinan, suami mempunyai peluang untuk "kembali" barangan yang cacat kepada keluarga. Perkahwinan itu juga boleh dibatalkan jika jamuan tidak diadakan untuk majlis tersebut.

Mayan kuno mencari kepala anak-anak mereka untuk menyerupai telinga jagung. Mereka digunakan untuk memampatkan ketua-ketua anak-anak kecil supaya mereka membentuk bentuk yang tajam. Orang-orang Maya benar-benar terobsesi dengan jagung kerana ada kepercayaan bahawa manusia dibuat dari tumbuhan.

Orang Maya adalah orang pertama yang menggunakan coklat dari 600 a.C. Di tapak arkeologi di utara Belize, terdapat beberapa bekas tembikar yang mengandungi kesan tertua dari pokok kakao yang terletak. Mungkin peradaban sebelumnya menggunakan koko, tetapi Maya adalah yang pertama membuat coklat primitif dengan air, madu, lada cili dan tepung jagung untuk menyediakan minuman berbuih.

Yang lama gua Longyou mereka adalah kompleks gua-gua yang dibuat oleh manusia sekitar 200 a. C. Mereka ditemui pada tahun 1992 apabila seorang lelaki tempatan cuba mengalirkan kolam dalam. Mereka adalah misteri yang lengkap dan tidak ada catatan sejarah pembinaan gua-gua, apalagi tujuan mereka.

Antara 300 a.C. dan 300 AD, orang kuno Jepun dikebumikan dalam pasu. Kapal seramik ini bervariasi dalam ukuran, dan kualiti objek yang mereka letakkan di dalam atau di luar pemilihan membezakan warga kelas atas ke atas kelas bawah. Penggalian dan penyelidikan masih berterusan di Taman Sejarah Yoshinogari, di mana pembinaan semula yang teliti telah dilakukan untuk menyerupai kemunculan penyelesaian pada masa itu.

Kita tahu sedikit tentang Druid kuno kerana mereka melarang penulisan pengetahuan mereka. Ini tidak bermakna bahawa mereka adalah orang buta huruf, sebaliknya, mereka sangat pintar, cukup untuk menghalang pengetahuan mereka jatuh ke tangan yang salah.

Orang Mesir purba menggunakan babi sebagai haiwan kesayangan. Walau bagaimanapun, nampaknya mereka tidak berhati-hati dengan haiwan ini. Sisa-sisa batu mumi yang telah dijumpai oleh para penyelidik menunjukkan tanda-tanda keretakan retak dalam lengan, patah tulang di bahagian lain badan, kekurangan zat makanan dan kecacatan yang berkaitan dengan kehidupan mereka di dalam sangkar.

Anggaran 400 ribu orang kehilangan nyawa mereka semasa pembinaan Tembok Besar China dari abad ke-3 SM Kebanyakan pekerja ini, yang benar-benar bersalah dan askar, mereka dikebumikan di dinding itu sendiri. Sejak itu, tembok telah melalui beberapa peringkat kemusnahan dan benteng dan struktur seperti yang kita ketahui hari ini kebanyakannya dibina semula semasa Dinasti Ming (1368-1644).

Di dunia kuno, swastika itu dilihat sebagai simbol kerohanian dan nasib baik. Imej itu telah ditemui di beratus-ratus budaya di seluruh dunia: diukir dalam gading raksasa berusia 30,000 tahun, di atas tablet Neolitik yang terletak di Serbia dan digunakan semasa zaman Kristian Romawi. Simbol yang pernah mewakili positivisme disimpang oleh pembantunya anti-Semitik seorang ahli perniagaan Jerman yang menjadi ahli arkeologi bernama Heinrich Schliemann pada tahun 1871, selebihnya adalah cerita malang.

Penyair Rom Gaius Valerius Catullus menulis puisi yang cabul pada abad ke-1 SM bahawa bahasa Inggeris tidak diterjemahkan sehingga baru-baru ini. "Carmen XVI" adalah sangat kasar dan mengancam dengan rujukan grafik mengenai sodomi dan rogol.

Tonton video itu: 10 PENGENDALI ELEMEN ALAM DI DUNIA NYATA – Ada 1 di Indonesia #YtCrash

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: