10 struktur mega-spatial hipotesis

10 struktur mega-spatial hipotesis

Sejak penubuhannya, fiksyen sains telah aktif dipupuk oleh kejuruteraan dengan penulis dan seniman yang menarik yang membayangkan struktur yang besar dan hebat di kedalaman ruang. Berikut adalah sepuluh daripada idea-idea ini, dari struktur yang sangat besar hingga yang sangat tinggi.

1 – Stanford Bull.

Ia adalah yang pertama dan terkecil dari pelbagai habitat spasial berbentuk cincin yang mengiringi senarai ini. Ia pada asalnya dibayangkan pada tahun 1975 semasa acara dua setengah bulan mengenai rekabentuk dan kejuruteraan sistem yang dijalankan di Stanford University dan Pusat Penyelidikan NASA Ames. Ia adalah sebuah toroid dengan diameter 1,800 meter, yang akan berputar sekali per minit untuk menawarkan 10 ribu penduduknya 1g graviti.

Cincin dalaman dihubungkan dengan cincin luar melalui satu siri jambatan yang menyerupai lekapan roda basikal, cincin dalaman ini bertanggungjawab untuk menawarkan sejumlah cahaya matahari melalui sistem cermin, yang membawa cahaya sehingga stesen.

Lembu yang kita dapat lihat dalam filem itu Elysium (2013), mirip dengan lembu Stanford: ia menyampaikan dua cincin dan lekapan roda, tetapi dalam format yang lebih besar dengan garis pusat kira-kira 40 km, dapat menempatkan 10 juta rakyat paling mewah dari Bumi apokaliptik. Tidak seperti banteng Stanford, ia bukan cincin tertutup kerana bahagian atasnya terbuka ke angkasa, berkat kenyataan bahawa putaran dan dinding stesen mengekalkan suasana dalam struktur.

2 – Ruang angkasa.

Struktur ini diumumkan sebagai cara tetap dan murah untuk membuka akses kepada ruang. Dengan betul dikatakan adalah lif angkasa dengan kabel berlabuh yang naik ke orbit Bumi yang rendah, yang membolehkan pengangkutan manusia dan ruang kargo.

Mereka menganggapnya pada mulanya pada tahun 1895 dan, walaupun anda mungkin tidak mempercayainya, itu adalah struktur yang paling "mudah dan murah" untuk membina senarai ini, yang juga mempunyai banyak kajian kemungkinan. Ia adalah fakta bahawa pembinaan saiz ini memerlukan bahan-bahan yang sangat tahan.

Satu lagi visi mengenai konsep yang sama ini ialah sebuah Ring Orbital, yang direka oleh Nikola Tesla pada tahun 1870, yang akan menjadi struktur yang sangat besar yang akan mengelilingi planet kita, dengan moorings tetap ke permukaan bumi yang juga akan berfungsi sebagai saluran pengangkutan.

Oleh kerana struktur ini sememangnya berguna untuk mencapai ruang, mereka sering muncul dalam fiksyen sains berulang kali, seperti dalam novel "2312"Oleh Kim Stanley Robinson, dalam karya Alastair Reynolds"Blue Remembered Earth"Dan"City abyss"Di"Air mancur syurga"Oleh Arthur C. Clarke, dan dalam produksi seperti siri ini Star Trek: Voyager dan filem Halo 4: Forward Unto Dawn.

3 – Pulau III.

Pada tahun 1976, Gerard K. O'Neil menerbitkan sebuah buku berjudul "Bandar Angkasa"Di mana dia memperlihatkan keprihatinannya tentang kemungkinan manusia berpindah ke Bumi, dan mencari alternatif. Dia memerhatikan bahawa untuk mencapai kemampanan jangka panjang, habitat spatial haruslah mandiri, iaitu menghasilkan makanan sendiri dan mempunyai suasana sendiri. Penyelesaiannya dikenali sebagai "Silinder O'Neill”.

Ini "pulau-pulau di angkasa", sebagaimana yang dirujuk O'Neil kepada mereka, akan sangat luas: 3.2 kilometer radius dan 32 km panjang yang akan mengakibatkan kira-kira 800 km2, cukup ruang untuk menampung sejuta orang, yang paling kecil. Yang terbesar "akan mempunyai radius 12 kilometer, panjang 120 km dan kawasan tanah lebih daripada 11 ribu km2 – kira-kira separuh daripada permukaan Switzerland. "

Silinder ini akan ditutup sepenuhnya, dan akan berputar untuk memberikan graviti bersamaan dengan Bumi, mampu ditetapkan untuk menjalankan simulasi jam dalam sehari. Versi yang lebih besar akan menjadi Topopolis, cukup besar untuk dibina di sekeliling bintang.

Terdapat beberapa contoh yang ketara dalam fiksyen sains: contohnya, stesen Babylon 5 stesen siri homonim, dan satu lagi yang muncul dalam filem Interstellar, oleh Christopher Nolan.

4 – Sphere Bernal.

Secara rasmi dipersembahkan buat kali pertama pada tahun 1929 oleh John Desmond Bernal, satu bidang Bernal terdiri pada dasarnya sebuah kandang penuh udara yang beralih untuk memberikan graviti kepada penduduknya di khatulistiwa. Idea asal terdiri daripada satu lingkungan radius 8 kilometer, dengan ruang yang cukup untuk menampung antara 20 ribu hingga 30 ribu orang.

Terdapat banyak contoh pelaksanaannya dalam fiksyen sains, dalam Kesan Massa kita mempunyai Stesen Gagarin, serta terarium Kim Stanley Robinson dalam "2312"Yang tidak lebih daripada asteroid berongga dengan ruang dipasang di dalamnya.

5 – Globus Cassus.

Pada tahun 2004 Christian Waldvogel, arkitek dan artis dari Switzerland, mencadangkan struktur utopia ini dalam buku reka bentuk.Sebenarnya, Globus Cassus adalah icosahedron geodesik yang dikompresi dengan sepasang bukaan untuk membolehkan laluan cahaya. Dengan diameter 85,000 km, ia akan menggabungkan semua perkara di Bumi dan mengubahnya, dari dalam ke dalam, ke dalam sebuah raksasa yang besar, dengan ruang hidup di dalamnya.

6 – Star of Death.

Death Star mungkin merupakan fiksyen sains paling terkenal. Disadari sebagai senjata untuk menakut-nakuti, ia bertanggungjawab untuk menjaga mata pelajaran umat setia Empayar, di bawah ancaman kemusnahan planet.

Bintang-bintang Kematian Empayar Galactic mempunyai sekurang-kurangnya 120 (Star Wars: Episod IV – Harapan Baru) dan 160 (Star Wars: Episod VI – Pulangan Jedi) diameter dalam diameter (hampir saiz Epimetheus, salah satu bulan Saturnus), dan Mereka menempatkan lebih daripada 1.7 juta orang perlu untuk operasinya.

Kemudian, rejim autoritarian baru akan membangkitkan semula konsep dengan Starkiller Base, tetapi ia akan dibina di atas sebuah planet berais di bahagian bawah kawasan yang tidak diketahui galaksi.

7 – album Alderson.

Album Alderson adalah satu lagi struktur berbentuk cincin, yang keanehannya menyerupai CD dengan Matahari di tengah. Disk ini adalah cadangan Dan Alderson, peminat fiksyen sains dan bertanggungjawab untuk pembangunan perisian untuk kapal Voyager 1 dan 2.

Dinding akan bertanggungjawab untuk melindungi bahagian dalam cakera, memastikan suasana dalam struktur. Struktur ini akan mengekalkan zon boleh dihuni yang tetap, di mana manusia akan dapat mendiami pusat mahkamah: kawasan paling dekat dengan Matahari akan menjadi sangat panas, sementara yang paling jauh akan sangat sejuk. Penulis fiksyen sains, seperti Larry Niven, menegaskan bahawa kehidupan dapat berkembang dengan cara yang aneh, menyebar di berbagai bidang cakera.

Struktur ini, yang berasal dari peminat fiksyen sains, hanya muncul dalam beberapa kisah, terutamanya dalam komik Ultraverse dan dalam novel "Jurang Peluru Berpandu"Oleh Charles Stross.

8 – Ringworld.

Ringworld adalah struktur fiksyen sains ikonik yang muncul dalam novel Larry Niven dengan nama yang sama. Ia adalah gergasi: 1,000 juta kilometer di lilitan, 1,600,000 kilometer lebar dan Unit Astronomi dalam sinar, menyediakan ruang penting untuk tamadun yang tidak dapat dibayangkan. Graviti yang dijana oleh putaran struktur akan menjaga warganya dan atmosfera pada pangkalan dalaman tegar, manakala kitaran siang dan malam akan dijana oleh dataran yang mengorbit permukaan.

Tidak seperti lembu Stanford, reka bentuk dunia gelang didominasi oleh cincin tunggal, kadang-kadang terdapat sumber tenaga di tengah.

Duniawi Niven telah menjadi sumber inspirasi untuk ciptaan lain: fiksyen sains diterapkan Halo Ia menyajikan satu siri dunia cincin, masing-masing dengan garis pusat kira-kira 10 ribu kilometer, dan banyak kali mengorbit planet lain. Iain M. Banks juga melupuskan struktur ini dalam siri novel "Budaya": Orbiting bintang dan dengan diameter sekitar 3 juta kilometer, mereka sedikit lebih kecil daripada yang asal, tetapi mereka menawarkan ruang untuk ganti.

9 – Bola Dyson.

Sebagai tambahan kepada dunia gelanggang, Dyson Sphere adalah salah satu kelas mega-struktur hipotetis yang paling popular. Asalnya disampaikan oleh Olaf Stapledon dalam novelnya "The Star Maker"Dan diambil oleh Freeman Dyson pada tahun 1960, bidang Dyson struktur besar yang dibina di sekeliling bintang, yang bertujuan mengumpul jumlah pengeluaran tenaga bintang.

Apabila tamadun berkembang dan menjadi lebih maju dari segi teknologi, keperluan tenaga meningkat. Dyson mengamati bahawa konsep ini tidak semestinya memerlukan bintang yang ditutup sepenuhnya: terdapat variasi lain, seperti gelembung Dyson, dengan banyak objek di sekeliling bintang untuk mengumpul tenaga.

Satu lagi struktur teoritis, sebuah Matrioska Brain, akan bekerja di dalam Dyson Sphere: sistem pengiraan yang besar yang akan berfungsi berdasarkan tenaga bintang, menerapkannya melalui pelbagai lapisan.

Dyson spheres sangat biasa dalam fiksyen sains, khususnya di Star Trek: Generasi baru dan dalam beberapa novel Star Trek, serta dalam "Pembuat bintang"Oleh Olaph Stapledon,"Spinneret"Oleh Timothy Zahn, dalam karya Stephen Baxter, David Brin, Alastair Reynolds, dan lain-lain.

10 – kipas Shkadov.

Yang pertama mencadangkannya ialah Dr. Leonid Mikhailovich Shkadov semasa Kongres XXXII Persekutuan Astronomi Antarabangsa, di Brighton, United Kingdom, yang diadakan pada bulan Oktober 1987. Kipas Shkadov adalah enjin bintang yang menggunakan tenaga dari bintang untuk pendorong.

Strukturnya akan menjadi pelayaran solar yang besar yang akan mengarahkan tenaga dan radiasi ke luar bintang, yang akan menyeret bintang dan planetnya ke arah tertentu. Sistem pengedaran adalah sama dengan Sphere Dyson, dan sesiapa sahaja yang berhasrat untuk memindahkan sistem bintang mereka perlu bekerja skala masa yang sangat panjang: berbilion tahun.

Novel "Pembuat bintang"Oleh Olaf Stapledon, membuat kiasan kepada enjin bintang, semasa di Ringworld, oleh Larry Niven, Puppeteers memulakan projek besar untuk memindahkan lima planet jauh dari pusat galaksi. Io9

Tonton video itu: Bintang yang paling misteri di alam semesta. Tabetha Boyajian

Like this post? Please share to your friends:
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: